Nižje cene elektrike in plina ostajajo do konca leta

Gospodarstvo 13. Apr 202306:21 > 14:20 2 komentarja

Vlada je podaljšala regulacijo maloprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cen elektrike za mala in srednje velika podjetja do konca leta.

Vlada je podaljšala regulacijo maloprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cen elektrike za mala in srednje velika podjetja do konca leta. Po besedah pristojnega ministra Bojana Kumra trenutne tržne razmere še narekujejo podaljšanje regulacije.

Vsi odjemalci, ki jih pokrivata danes sprejeti uredba o določitvi cene električne energije in uredba o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, bodo tako elektriko ali plin še naprej plačevali po nižjih cenah, kot bi jih, če ukrepa ne bi bilo, je po seji vlade povedal minister za okolje, podnebje in energijo Kumer.

Vlada po njegovih besedah s tem še naprej pomaga premagovati energetsko draginjo prebivalstvu in zaščitenim odjemalcem, malim in srednjim podjetjem pa omogoča stabilno, predvidljivo in konkurenčno okolje za poslovanje.

Na ministrstvu so namreč v analizi, ki so jo izvedli ob koncu zimske sezone, ugotovili, da razmere na veleprodajnem trgu in negotovost, ki vlada na njem, še naprej upravičujejo zamejevanje cen navzgor in da je treba ukrep regulacije pravočasno podaljšati do konca leta.

Po ministrovih besedah s tem država ostaja znotraj okvira predvidenih finančnih posledic za proračun. Ukrep bo sicer po sedanjih ocenah stal manj od sredstev, ki so zanj rezervirana. Minister je spomnil, da je bilo za nadomestila dobaviteljem za stroške regulacije načrtovanih maksimalno 350 milijonov evrov.

Regulacija cen bi se sicer iztekla konec junija za mala in srednja podjetja oz. konec avgusta za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in ostale zaščitene odjemalce. Zdaj bo v veljavi do 31. decembra. To že zdaj velja za cene za javne zavode.

Kakšne bodo cene?

Za gospodinjstva in za porabo v skupnih prostorih je cena na megavatno uro (MWh) 118 evrov za višjo, 82 evrov za nižjo in 98 evrov za enotno dnevno tarifno postavko. Za odjemalce s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kilovatov (kW), ki niso gospodinjski odjemalci, znaša 138 evrov za višjo, 99 evrov za nižjo in 124 evrov na MWh za enotno dnevno tarifno postavko.

Maloprodajna cena zemeljskega plina za zaščitene odjemalce, torej za gospodinjske in skupne gospodinjske odjemalce ter za distributerje toplote za ogrevanje gospodinjstev, je medtem omejena na 73 evrov, za osnovne socialne službe, vrtce, osnovne šole, zdravstvene domove in za male poslovne odjemalce pa na 79 evrov na MWh. Enake cene veljajo tudi v primeru nadomestne oskrbe teh odjemalcev.

Za mikro, mala in srednje velika podjetja pa je cena elektrike za višjo tarifo 217 evrov, za nižjo 155,50 evra in za enotno tarifo 195 evrov na MWh.

Današnje veleprodajne cene, ki so nižje, tako niso primerljive s paketi, ki jih imajo zakupljena podjetja. Ker pa so cene na trgu zdaj za podjetja nižje od reguliranih, pa na ministrstvu gospodarstvo pozivajo, naj vsaj del porabe za leto 2024 že zakupi skladno s svojimi načrti, da bi se s tem izognili morebitnim novim pretresom v nadaljevanju leta in potrebi po pomoči države.

Želijo si namreč, da za mala in srednja podjetja regulacija v prihodnjem letu ne bi bila potrebna.

Še naprej pa ostaja odprto vprašanje smiselnosti nadaljnje regulacije cen za gospodinjstva in male poslovne odjemalce v letu 2024, saj so tržne cene zanje še vedno višje od reguliranih. Kumer računa, da bodo rešitve, neke vrste izhodno strategijo iz regulacije, našli v mesecu ali dveh.

V OZS in GZS s podaljšanjem regulacije zadovoljni, a bi želeli nižje cene

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so z napovedanim podaljšanjem regulacije zadovoljni: “S tem se je prekinilo obdobje negotovosti, podjetja pa bodo svoje poslovanje sedaj lažje načrtovala,” so zapisali pri OZS.

So pa po besedah predsednika zbornice Blaža Cvara pričakovali, da bodo regulirane cene še nižje, kot so bile do zdaj. “Naši člani, obrtniki in podjetniki nas namreč vsak dan opozarjajo, da so cene električne energije in plina, kljub regulaciji, še vedno previsoke v primerjavi s cenami, ki jih imajo konkurenčna podjetja v sosednjih državah. Tako visoke cene električne energije in zemeljskega plina postavljajo naša podjetja v nekonkurenčen položaj,” so pri OZS navedli Cvara. Podobno menijo tudi v GZS. Po besedah njenega predsednika Tiborja Šimonke je nesprejemljivo, da slovenska podjetja plačujejo bistveno višjo ceno za energente kot njihovi tekmeci v tujini in so s tem so povsem nekonkurenčna.

Glede želje OZS, da bi bile regulirane cene elektrike za mala in srednja podjetja nižje od dozdajšnjih, je Kumer danes povedal, da so dobavitelji že ob uvedbi regulacije cen ali pred njo ponujali letne odkupe cen, in takratne cene so takšne, da ustrezajo obstoječi zamejitvi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje