Nova KBM in Delavska hranilnica bosta znižali mejo za zaračunavanje ležarin

Gospodarstvo 21. Nov 202118:37 1 komentar
Nova KBM
Miloš Vujinović/BOBO

Nova KBM in Delavska hranilnica bosta z novim letom oziroma z decembrom znižali mejo zneska za zaračunavanje ležarin fizičnim osebam na 100 tisoč evrov.

Nova KBM bo po napovedih z novim letom znižala mejo zneska za zaračunavanje ležarin fizičnim osebam z 200.000 na 100.000 evrov, za kar bo zaračunala 0,04 odstotka mesečno. Mejo s 150.000 evrov na 100.000 prav tako z nadomestilom 0,04 odstotka mesečno bo z decembrom znižala Delavska hranilnica.

S tem se bosta Nova KBM in Delavska hranilnica pridružili NLB in SKB, ki prav tako za stanja nad 100.000 evrov fizičnim osebam zaračunavata 0,04 odstotka mesečno.

“Odločitev je posledica razmer na trgu in denarne politike Evropske centralne banke,” so pojasnili v Novi KBM ter znova spomnili, da strankam za naložbe ponujajo alternativne produkte.

Ležarino za visoka bančna stanja fizičnih oseb od avgusta zaračunavajo še v Addiko banki. V tej banki jih zaračunavajo za presežna stanja na vseh tipih evrskih transakcijskih računov, delu varčevalnih računov in rastočih depozitih, pri čemer se stanja po posameznih računih seštevajo, ne prištevajo pa se stanja na depozitih. Nadomestilo se izračunava na dnevni ravni, osnova za obračun je presežek nad določeno mejo. Nadomestilo se uporabnikom zaračuna enkrat mesečno.

Ostale banke sprememb ne načrtujejo

Ostale banke nadomestil za visoka bančna stanja za fizične osebe ne zaračunavajo in tega zaenkrat ne nameravajo spremeniti. Sprememb ne načrtujejo tudi tiste, ki ležarine zaračunavajo, so povedali v bankah.

V NLB so spomnili, da so nadomestila za visoka stanja uvedli z aprilom za povprečna mesečna stanja sredstev strank nad 250.000 evrov, z julijem pa za stanja nad 100.000 evrov.

“Sprememb na tem področju ne načrtujemo, opažamo pa, da so se številne naše stranke odločile, da del sredstev usmerijo v NLB Sklade, ki so v letu 2021 beležili rekordno prodajo vzajemnih skladov,” so navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje