Jože Možina in nekdanja Matozova pripravnica nadzornika Mladinske knjige Založbe

Gospodarstvo 28. Apr 202216:40 > 18:25 2 komentarja
Mladinska knjiga
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Skupščina Mladinske knjige Založbe (MKZ) je potrdila vse štiri nadzornike, ki so bili predlagani v sklicu, poročajo Finance. Novi nadzorniki so Jože Možina, novinar in urednik z RTV, Nina Marin, pravnica v odvetniški pisarni Matoz, in izvršni šef DUTB Matej Pirc.

V nadzorni svet je skupščina Mladinske knjige Založbe potrdila nadzornike, poročajo Finance. Mandat so podaljšali predsedniku nadzornega sveta in izvršnemu šefu DUTB Mateju Pircu, ki je v nadzornem svetu od leta 2018 in se mu je 28. februarja iztekel štiriletni mandat. Odpoklicali so člana nadzornega sveta Andreja Božiča, ki ga bo zamenjal novinar in urednik z RTV Jože Možina. Pravnica v odvetniški pisarni Matoz Nina Marin pa bo zamenjala Žigo Gregorinčiča, ki je odstopil lani. Tako je skupščina sprejela predlog Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer je predsednik upravnega odbora Franci Matoz.

Nadzorni svet Mladinske knjige Založbe sicer sestavlja šest članov, od katerih so štirje predstavniki kapitala. Poleg na novo potrjenih članov nadzornega sveta v njem sedijo še Nuška Berki, Andrej Gale in Peter Kavčič.

Skupščina je na današnji seji sprejela tudi spremembe statuta družbe, pri čemer so izbrisali naslednje dejavnosti družbe: drugo denarno posredništvo, dejavnost holdingov, dejavnost skrbniških in drugih skladov ter podobnih finančnih subjektov, dejavnost finančnega zakupa, drugo kreditiranje in drugje nerazvrščene dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in dejavnosti pokojninskih skladov. Po poročanju časnika je skupščina na predlog DUTB, ki je v postopku prevzema Mladinske knjige Založbe, spremenila prag za odpoklic nadzornikov. Iz 75 odstotkov so ga dvignili na 80 odstotkov.

Seje pa se niso udeležili predstavniki največjega nedržavnega lastnika, družbe TCK v lasti Miodraga Kostića. Kot poročajo Finance, naj bi to nakazovalo, da bo Kostić sprejel prevzemno ponudbo DUTB. Za delnico Mladinske knjige Družba ponuja 8,9 evra, prevzemna ponudba velja do vključno 3. maja. DUTB, ki je 51-odstotna lastnica Mladinske knjige Založba, je sicer februarja objavila prevzemno namero. Prej je bila predvidena njena prodaja, a si je DUTB nato premislila in prejšnji mesec objavila prevzemno namero za 1,232 milijona navadnih delnic, ki še niso v njeni lasti.

Možina brez nadzorniških izkušenj, Marin s tremi nadzorniškimi položaji

DUTB v predstavitvi Možine v predlogu sklica skupščine sicer ni navedel konkretnih nadzorniških izkušenj. Družba piše, da je zgodovinar, sociolog in novinar z doktoratom iz zgodovine, da je bil med letoma 2006 in 2010 direktor TV Slovenija, kjer je še danes zaposlen.

Nina Marin pa je po navedbah v predlogu 30-letna magistrica prava. Do aprila je bila zaposlena kot sekretarka v kabinetu ministra za finance Andreja Širclja, kjer je po pooblastilu opravljala tudi delo vršilke dolžnosti vodje službe za pravne zadeve. Nato pa jo je DUTB imenovala za direktorico Istrabenza in članico uprave Istrabenz Turizma. Od novembra je nadzornica železničarskega gradbenega podjetja SŽ-ŽGP, od lani pa tudi Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.

Marin je sicer konec marca – torej nekaj dni po tistem, ko je bil predlog javno objavljen – umaknila kandidaturo, razloga pa v dopisu ni navedla. Pred zasedanjem skupščine je umik soglasja po poročanju Financ preklicala. Z zasedbo nadzorniškega stolčka v Mladinski knjigi Založba je torej Marin izpolnila kvoto treh nadzorniških položajev, kolikor jih ima lahko posameznik. O njenem bliskovitem kariernem vzponu smo pisali v tem prispevku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje