Obeta se podaljšanje regulacije cen elektrike in plina

Gospodarstvo 22. Mar 202311:33 0 komentarjev
električna energija kapica
PROFIMEDIA

Po neuradnih informacijah bo vlada do konca leta podaljšala regulacijo drobnoprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce ter mala in srednje velika podjetja. Sicer še ni znano, kdaj bo predlog na mizi ministrov.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je v torek na forumu časnika Finance dejal, da bo vlada ta teden podaljšala zamejitev cen energentov za mala in srednje velika podjetja do konca leta. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so dan kasneje povedali, da sicer še ni znano, kdaj bo vlada predlog za podaljšanje regulacije cen elektrike in plina zares obravnavala.

Predstavniki vlade so lani večkrat napovedali, da bo regulacija cen, ki se izteče konec junija oz. konec avgusta, podaljšana do konca leta. Po neuradnih informacijah bodo cene določene pri enakih zneskih, kot veljajo sedaj.

Za gospodinjske odjemalce in za male poslovne odjemalce elektrike ter za elektriko, ki se porablja v skupnih prostorih večstanovanjskih oz. večstanovanjsko-poslovnih stavb, najvišje dovoljene cene trenutno veljajo od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023.

Za gospodinjstva in za porabo v skupnih prostorih je cena na megavatno uro (MWh) 118 evrov za višjo, 82 evrov za nižjo in 98 evrov za enotno dnevno tarifno postavko. Za odjemalce s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kilovatov (kW), ki niso gospodinjski odjemalci, znaša 138 evrov za višjo, 99 evrov za nižjo in 124 evrov na MWh za enotno dnevno tarifno postavko.

Do konca avgusta je regulirana tudi drobnoprodajna cena zemeljskega plina za zaščitene odjemalce, in sicer je za gospodinjske in skupne gospodinjske odjemalce ter za distributerje toplote za ogrevanje gospodinjstev. Omejena je na 73 evrov, za osnovne socialne službe, vrtce, osnovne šole, zdravstvene domove in za male poslovne odjemalce pa na 79 evrov na MWh. Enake cene veljajo tudi v primeru nadomestne oskrbe teh odjemalcev.

Plin
Hannibal Hanschke/File Photo/REUTERS

Za mikro, mala in srednje velika podjetja so regulirane cene elektrike, in sicer od 1. januarja do 30. junija letos. Cena za višjo tarifo je 217 evrov, za nižjo 155,50 evra in za enotno tarifo 195 evrov na MWh.

Zamejene drobnoprodajne cene elektrike in plina veljajo tudi za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine, je pa pri teh že določeno, da veljajo celotno leto 2023.

Najvišja dovoljena maloprodajna cena elektrike je za višjo dnevno tarifno postavko 207 evrov za MWh, za nižjo dnevno tarifno postavko 148,50 evra in za enotno tarifno postavko 186 evrov brez DDV. Najvišja dovoljena cena plina iz plinskega sistema je postavljena pri 95 evrov za MWh.

Predsednik uprave družbe Gen energija Dejan Paravan je minuli teden na skupni novinarski konferenci z vodjema družb HSE in Eles povedal, da so trenutne maloprodajne tržne cene elektrike nižje, kot so regulirane cene za mala in srednje velika podjetja ter javne zavode, a višje, kot so regulirane cene za gospodinjstva in male poslovne odjemalce.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!