Obetavno slovensko podjetje Sinergise bo dobilo tujega lastnika

Gospodarstvo 30. Mar 202311:32 komentar
Sinergise bo dobil novega lastnika.
PROFIMEDIA

Visokotehnološko slovensko podjetje Sinergise, ki se ukvarja z razvojem geografskih informacijskih sistemov, bo dobilo novega lastnika. Holding Sinergise bo namreč prevzela ameriška družba Planet Labs, ki s Slovenci sodeluje že od leta 2016. Kakšna je vrednost posla, ni znano.

“Tehnologija podjetja Sinergise je prvorazredna,” je v sredinem sporočilu za javnost poudaril glavni izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Planet Labs Will Marshall.

Američani želijo s prevzemom krepiti prisotnost v panogah, ki uporabljajo produkte, temelječe na podatkih za opazovanje Zemlje (sektor podatkov EO – Earth Observation). To so med drugim kmetijstvo, zavarovalništvo in javna uprava.

Prevzem pozdravlja tudi prvi mož in ustanovitelj Sinergisa Grega Milčinski, ki je pojasnil, da bodo z integracijo svojih tehnologij skupaj gradili zmogljivo platformo z EO-podatki.

Posel naj bi ob izpolnitvi določenih pogojev zaključili v drugem četrtletju Planetovega tekočega poslovnega leta, ki se je začelo februarja.

Obetavno slovensko podjetje vesoljske industrije

Slovensko podjetje Sinergise je bilo ustanovljeno leta 2008, ko so dejavnost razvoja geografskih informacijskih sistemov izdvojili iz podjetja Cosylab. Za tega je omenjena dejavnost predstavljala približno tretjino prihodkov. Delo v tej dejavnosti je potekalo drugače, drugačen je bil tudi segment kupcev.

Danes ima podjetje sedež v Ljubljani in zaposluje približno 80 ljudi, katerih plača je leta 2021 v povprečju znašala 4.119 evrov. Leta 2020 so zaposlenim ponudili tudi možnost za odkup deleža podjetja. Od takratnih 65 zaposlenih se jih je med lastnike pridružilo več kot 20, je pred tremi leti za Finance pojasnil Grega Milčinski.

Sinergise bo dobil novega lastnika.
Američani želijo s prevzemom krepiti prisotnost v panogah, ki uporabljajo produkte, temelječe na podatkih za opazovanje Zemlje. Foto: Planet Labs/Twitter

Sinergise je po nastanku imel hitro rast, v zadnjem desetletju pa so pod svojo streho spravili tudi več obsežnih projektov. Med takšnimi je bil denimo projekt s turškim ministrstvom za kmetijstvo, ki je bil vreden šest milijonov evrov in je tekel dve leti.

Decembra lani so z Evropsko vesoljsko agencijo in Evropsko komisijo podpisali pogodbo za vzpostavitev sistema za shranjevanje, procesiranje in distribucijo podatkov sistema za opazovanje Zemlje Copernicus. Skupna vrednost pogodbe znaša 150 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.