Nove cene goriv: koliko bo treba odšteti za dizel in koliko za bencin?

Gospodarstvo 13. Feb 202319:33 > 14. Feb 2023 05:28 0 komentarjev
Veljati je začel embargo na ruski dizel in bencin.
PROFIMEDIA

Znova so se spremenile cene goriv. Za liter dizelskega goriva je treba po novem odšteti 4 cente manj oziroma 1,489 evra. Liter kurilnega olja po novem stane 6,8 centa manj oziroma 1,083 evra, cena bencina pa ostaja nespremenjena in bo tudi prihodnjih štirinajst dni znašala 1,355 evra na liter, so sporočili z ministrstva za okolje, podobje in energijo.

Cene bodo veljale do vključno 27. februarja, je razvidno iz objave ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Kot so sporočili z ministrstva, nove cene že vključujejo sprejeto odločitev vlade, ki je določila novo višino trošarin za dizelsko gorivo (0,386 evra/liter), za kurilno olje (0,116 evra/liter) in za neosvinčeni bencin (0,379 evra/liter). Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cena litra dizla na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju znaša 1,489 evra na liter, kar pri 50 litrih znese 74,45 evra. “V kolikor cen ne bi regulirali in ukinili nekatere dajatve, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla odšteli okoli 1,596 evra na liter. Pri 50 litrih bi plačali 79,8 evrov, kar pomeni, da pri točenju 50 litrskega tanka dizla potrošnik prihrani 5,35 evra,” so ob tem zapisali na ministrstvu.

Za liter bencina NMB 95 je na bencinskih servisih izven avtocestnega križa tudi v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,355 evra na liter, kar pri 50 litrih znaša 67,75 evra. “V kolikor cen ne bi regulirali in ukinili nekatere dajatve, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter liter NMB 95 odšteli okoli 1,452 evra na liter. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 72,6 evrov, kar pomeni, da pri točenju 50 litrskega tanka NMB 95 potrošnik privarčuje 4,85 evra,” so še dodali.

Za liter kurilnega olja je v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,083 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako odštel 1.083 evrov (brez prevoza). “V kolikor cen ne bi regulirali in ukinili nekatere dajatve, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, potrebno odšteti okoli 1,107 evra na liter. Potrošnik bi za nakup 1.000 litrov plačal 1.269 evrov, kar pomeni, da pri 1.000 litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 24 evrov,” so zapisali na ministrstvu.

Na vsaka dva tedna se spreminjajo oziroma določajo nove cene goriv izven avtocest in hitrih cest.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo, kot so napovedali na ministrstvu, tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

“Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun. Pri slednjem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, brez da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije,” pa so ob tem sporočili z vlade.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!