Od torka nove cene bencina in dizla: kdo bo točil ceneje in kdo dražje

Gospodarstvo 20. Apr 202410:46 1 komentar
pokrovček za gorivo
Foto: PROFIMEDIA

Bencin naj bi se v torek podražil, dizel pa pocenil, ocenjuje portal Moje finance.

V torek bo znova prišlo do sprememb vladno reguliranih cen pogonskih goriv. Če ne pride tudi do sprememb trošarin in marž trgovcev, si lastniki vozil s pogonom na bencinski motor lahko obetajo dražje gorivo, medtem ko bodo lastniki dizelskih motorjev predvidoma privarčevali.

Po padcih in stagnaciji cen proti koncu lanskega leta se je letos gorivo večinoma dražilo. V zadnjih dveh tednih, na podlagi katerih se bo določila nova regulirana cena, je prišlo do stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu, kar je povzročilo nihanje in skok cen surove nafte. Cena za 159-litrski sod je po obstreljevanju med Iranom in Izraelom dosegla najvišjo raven v zadnjem polletnem obdobju pri 92 dolarjih, nato pa upadla na 86 dolarjev.

Nihajnost otežuje napovedovanje cen, pravijo pri Mojih financah, kjer pripravljajo napoved.

Cene goriva se bodo spremenile
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Cenejši dizel, dražji bencin

Časnik napoveduje podražitev bencina za približno en cent. Cena za liter bi tako znašala 1,55 evra. “Pri surovini opazimo manjšo rast, je pa opazen vpliv šibkejšega evra. Če se napoved izkaže za pravilno, bi bencin prvič v zadnjih dveh letih in pol, odkar podrobneje spremljamo gibanje cen goriv, stal več od dizla,” so zapisali pri Mojih financah.

Po drugi strani naj bi se dizel pocenil za poldrugi cent. Liter bi tako stal približno 1,53 evra.

Vlada je konec marca podaljšala uredbo, ki določa najvišjo dovoljeno maržo za dizel pri 0,0783 evra na liter ter na 0,0794 evra na liter za bencin. To je za dva centa manj, kot je veljalo do decembra lani. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje