Odlazka spet ni bilo na sojenje vodilnim Nove KBM: angažirali bodo detektiva

Gospodarstvo 16. Apr 202414:44 2 komentarja
Nova KBM
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

V Mariboru se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu vodstvu Nove KBM zaradi zlorabe položaja. Ker jim danes kot priče, ni uspelo zaslišati medijskega poslovneža Martina Odlazka, bodo zdaj angažirali detektiva. Sta pa na sojenje prišla Ivan Simič in Anton Guzej.

Mariborskemu sodišču tudi na današnjem sojenju nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak za zlorabo položaja pri poslih banke z družbo Monera v lasti poslovneža Mateja Raščana ni uspelo kot priče zaslišati medijskega poslovneža Martina Odlazka.

Vabil doslej ni sprejel, zato bodo zdaj angažirali detektiva.

Ob Odlazku je sodni senat pod vodstvom sodnice Karmen Krajnc danes na pričanje povabil še tri nekdanje nadzornike nekoč druge največje državne banke, a se je Darijan Petrič opravičil zaradi daljše poti v tujino, sta pa zato prišla Ivan Simič in Anton Guzej.

Oba sta se po skoraj desetletju in pol bolj slabo spominjala podrobnosti, sta pa zato potrdila tisto, kar sta pred nekaj leti že povedala v sodni preiskavi.

Simič, nekoč tudi prvi mož Fursa, je bil član nadzornega sveta Nove KBM v letih 2011 in 2012, a je že januarja 2012 odstopil, potem ko prenovljenemu organu ni uspelo odstaviti prvega nadzornika Dušana Jovanoviča.

Na vprašanje sodnice Krajnc, zakaj je odstopil, je odvrnil, da je imel občutek, da odgovorni v banki nadzornikom ne posredujejo vseh relevantnih informacij. Na njeno poizvedovanje, kdo konkretno naj bi bi odgovoren za to, ni odgovoril z imenom. “Ne bom rekel, da je bil to predsednik uprave, verjetno tisti, ki je pripravljal gradivo za seje,” je dejal Simič.

Ko ga je sodnica povprašala, kdo je bil takrat na čelu banke, je odvrnil, da se mu zdi, da Kovačič, slednji pa je pripomnil, da je kot prvi mož banke odstopil 6. decembra 2011, medtem ko je Simič nadzorni svet zapustil januarja naslednjega leta.

Simič je v preiskavi govoril tudi o Raščanovih poslih in kreditiranju s strani Nove KBM in pri tem opozoril na zanj sporno prodajo blagovnih znamk Dela Revij KBM Leasingu za kar 15 milijonov evrov, čeprav naj bi te bile vredne bistveno manj.

Kot je takrat trdil, ne bi imel nič proti takšni prodaji kakšnemu od tretjih kupcev, ni pa se strinjal s prodajo družbi, ki je bila v stoodstotni lasti Nove KBM. Da ni šlo za dober posel, se je po njegovem izkazalo kmalu potem, ko je KBM Leasing blagovne znamke prodal naprej Odlazkovi družbi Salomon.

Z omenjenim poslom se ni strinjal niti drugi tokrat zaslišani nadzornik Guzej, ki je dejal, da je Raščana poznal še iz časov, ko je bil na čelu RTV Slovenija, so se pa tudi njemu krediti družbam iz Raščanovega kroga zdeli nekoliko preveč ugodni. Omenjeni poslovnež naj bi bil namreč že precej zadolžen, zato se mu bonitetne ocene njegovih podjetij niso zdele realne.

Guzej se je spomnil tudi Simičevega odstopa, do katerega naj bi po njegovem vedenju prišlo prav zaradi spornih zadev v zvezi z Raščanovimi podjetji. Sicer pa nadzorni svet za odobritve posojil, kakršen je bil tudi 7,5 milijona evrov visok kredit Moneri leta 2008 za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije, po njegovem ne nosi odgovornosti, saj ga, ker je šlo za manjšo vsoto, niti ni odobraval.

Obramba je danes sicer terjala, da v sodni spis vložijo tudi dokazne predloge, ki jih je na sicer ločenem sojenju Raščanu vložila obramba slednjega. Gre za dokončno odločitev vrhovnega sodišča o zaplembi 23 milijonov evrov vrednega nezakonito pridobljenega premoženja iz poslov med družbama Delo Revije in Monera, za katere je bil Raščan že obsojen. Prepričani so namreč, da Raščanu za isto zadevo ne morejo soditi dvakrat, to pa po njihovem pomeni, da ne morejo soditi niti Kovačiču in Skernišak.

Specializirano državno tožilstvo nekdanjemu prvemu možu in članici uprave Nove KBM očita zlorabo položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Moneri leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije.

Drugi očitek se nanaša na sklenitev kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje