Omikron skrbi ameriške vlagatelje

Gospodarstvo 30. Nov 202117:01 > 17:05
Omikron
PROFIMEDIA

Na newyorških borzah različica novega koronavirusa omikron še naprej zbuja veliko skrbi. Vlagatelji se bojijo, da obstoječa cepiva proti covidu-19 ne bodo učinkovita proti novi različici virusa, kar bi lahko prineslo ponovno zapiranje večjega dela gospodarstva in upočasnitev gospodarske aktivnosti v ZDA in po svetu.

Obstoječa cepiva proti covidu-19 bodo imela najverjetneje težave z novo koronavirusno različico omikron in trajalo bo nekaj mesecev, da se bo razvilo učinkovito cepivo, je danes v intervjuju za časnik Financial Times dejal izvršni direktor farmacevtskega velikana Moderna Stephane Bancel. To je vlagatelje vse prej kot navdušilo, saj jih skrbi ponovno omejevanje gospodarske dejavnosti zaradi širjenja pandemije.

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell bo sicer danes nastopil v kongresu.

Borze rahlo v rdeče

Industrijski indeks Dow Jones je v prve pol ure trgovanja izgubil 0,55 odstotka, širši indeks S&P 500 pa se je spustil 0,66 odstotka nižje. Tehnološki indeks Nasdaq je medtem pridobil 0,23 odstotka vrednosti.

V Evropi so osrednji indeksi medtem enotno v rdečem. Indeks najpomembnejših delnic v evrskem območju Eurostoxx 50 se je do okoli 16. ure po srednjeevropskem času spustil za 0,37 odstotka. Frankfurtski DAX izgublja 0,35 odstotka, pariški CAC 40 0,35 odstotka in londonski FTSE 100 0,28 odstotka vrednosti.

Potrošniki zaustavljajo večje naložbe

Indeks potrošniškega zaupanja v gospodarstvo, ki ga izračunava newyorški Conference Board, je novembra nazadoval z oktobrskih 11,6 na 109,5 točke, glavni razlog pa je naraščanje inflacije.

“Potrošniško zaupanje se je po oktobrski rasti novembra poslabšalo. Pričakovanja o kratkoročni gospodarski rasti so se malce izboljšala, vendar pa so pričakovanja glede zaposlovanja in plač nazadovala. Padec zaupanja je v največji meri posledica rasti cen, v manjši meri pa tudi nadaljevanja pandemije covida-19 z različico koronavirusa delta,” je sporočila direktorica ekonomskih kazalnikov pri Conference Boardu Lynn Franco.

“Število potrošnikov, ki načrtujejo nakup hiše ali stanovanja, avtomobila ali velikih gospodinjskih aparatov v naslednjih mesecih, je prav tako padlo. Conference Board pričakuje, da bo praznična prodajna sezona dobra za prodajo na drobno, gospodarska rast pa se bo nadaljevala vsaj na začetku leta 2022. Rastoče cene in možnost okrepitve pandemije pa bosta v naslednjih mesecih ovirala rast zaupanja,” je še sporočila.