Padec prodaje novih vozil v Sloveniji

nov avtomobil
Profimedia

Trgovinska zbornica Slovenije je danes sporočila, da je letos močno padla prodaja osebnih in lahkih gospodarskih vozil, posledično pa je padel tudi odstotek registriranih vozil. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani kar 19,52 odstotka manj prodanih vozil.

V Sloveniji je bilo letos aprila prvič registriranih 4.507 osebnih in lahkih gospodarskih, kar je 11,35 odstotka manj kot aprila lani. 3.918 osebnih vozil je letos aprila dobilo prvo registracijo; v primerjavi z lanskim aprilom se je to število zmanjšalo za 8,48 odstotka. Pri prodaji novih vozil sta med znamkami na prvih treh mestih Volkswagen, Renault in Škoda.

Med 623 prodanimi Volkswagnovimi vozili prednjačijo modeli T-roc in T-Cross, pri Renaultu pa so prodali največ vozil modela Clio. Padec je viden tudi pri prvih registracijah lahkih gospodarskih vozil, teh je bilo aprila registriranih 589, oziroma 26,65 odstotka manj kot aprila lani. Med znamkami so bile v vrhu Renault, Ford in Volkswagen. Najbolj priljubljeni modeli so bili Renaultov master, Fordov Transit custom in Renaultov Traffic.

V prvem četrtletju letošnjega leta je bilo prvič registriranih 19.537 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 19,52 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Pri tem je bilo osebnih vozil 16.670 oziroma 18,97 odstotka manj. Najbolj priljubljene znamke so bile Volkswagen, Renault in Škoda, najbolj priljubljeni modeli pa Renaultov Clio, Volkswagnov T-roc in Kiin Sportage.

Lahkih gospodarskih vozil je bilo od januarja do aprila prvič registriranih 2.867, kar je 22,62 odstotka manj kot v lanskem obdobju. Na vrhu so bile blagovne znamke Renault, Fiat in Ford. Prodnih je bilo največ Fiatovih vozil Doblo cargo, Renaultovih Masterjev in Fordovih vozil Transit custom.

Foto Bobo

Kot so včeraj pri Gospodarski zbornici povedali za N1, opažajo, da pri dobavi novih motornih vozil v Slovenijo nastajajo zamude, predvsem zaradi pomanjkanja surovin, ozkih grl v dobavnih verigah in zaostrovanja ukrepov zaradi novega koronavirusa na Kitajskem. Številni proizvajalci avtomobilov pa so zaradi vojne v Ukrajini že napovedali zmanjšanje proizvodnje novih avtomobilov. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.