Hrvaški minister po zaprtju črpalk: Zakaj Petrol tega ni storil še v Sloveniji?

Gospodarstvo 28. Dec 202211:00 > 14:22 3 komentarji
Dusko Jaramaz/PIXSELL/BOBO

Slovenski naftni trgovec je danes opoldan zaprl svoje črpalke na Hrvaškem in tako opozoril na nevzdržno regulacijo marž, zaradi katerih Petrol ne pokriva niti stroškov. Enako težavo z maržami so imeli tudi v Sloveniji, vendar so te od junija naprej vzdržne. Petrolove in Croduxove črpalke so bile za južne sosede zaprte eno uro, iz protesta pa so bile izvzete črpalke ob avtocestah in črpalke za plovila, prav tako so lahko goriva še naprej točila reševalna in druga intervencijska vozila. Po ocenah Petrola škoda zaradi regulacije naftnih derivatov na Hrvaškem od lanskega oktobra do danes znaša 45,6 milijona evrov, v luči aktualnih dogodkov pa je hrvaški gospodarski minister Filipović danes opravil tudi sestanek z upravo Petrola. Po tem je bil minister oster do Petrola, nad katerim pravi, da je neprijetno presenečen.

Petrol je danes ob 12. uri zaprl svoje črpalke na Hrvaškem. Pri Petrolu pravijo, da gre za enourni protesten ukrep, s katerim želijo opozoriti na resnost situacije in preprečiti motnje v oskrbi ter morebitno pomanjkanje naftnih derivatov na Hrvaškem. Petrol se je zaradi odločitve vnaprej opravičil strankam, ob tem pa se tudi zahvalil za razumevanje.

Zakaj Petrol protestira?

Spomnimo, da so uprava in delničarji na včerajšnji skupščini sporočili hrvaški in tudi slovenski vladi, da bodo vztrajali z zahtevami za povračilo škode zaradi državne regulacije cen energentov. V Sloveniji je škoda nastala letos spomladi, ko je vlada uvedla omejitev cen, hkrati pa trgovcem zapovedala poslovanje z izgubo. Omejitev je trajala približno dva meseca in pol, takratni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je trgovcev obljubil tudi povračilo, okoli katerega se zdaj zapleta. Že spomladi so naftni trgovci začeli vladi pošiljati škodne zahtevke, ob tem pa močno lobirali za povračilo škode.

Počivalšek preteklih dogodkov danes ni želel komentirati, za N1 je dejal le, da bo izjavo dal, ko se bo bolje seznanil s trenutnimi podrobnostmi. Sprememba sistema regulacije je sledila junija, uvedla ga je vlada Roberta Goloba in bo v veljavi do junija prihodnje leto.

Podobno odločitev, kot jo je sprejela slovenska vlada, so takrat sprejeli tudi na hrvaškem, kjer še danes veljajo regulacije marž, ki Petrolu ne omogočajo niti pokritja stroškov. Regulacija marž je medtem od junija vzdržna v Sloveniji.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je na včerajšnji skupščini škodo zaradi državne regulacije cen energentov v Sloveniji ocenila na 106,9 milijona evrov, na Hrvaškem pa od lani oktobra pa do danes na 45,9 milijona evrov.

Na Petrolu še ocenjujejo, da skupna škoda zaradi regulacije vseh energentov na vseh trgih v letu 2022 znaša kar 210 milijonov evrov. Če ne bo ustreznih interventnih zakonov, tako Petrol, bi se prihodnje leto škoda utegnila povzpeti na 248,1 milijona evrov.

Petrol in hrvaško ministrstvo rešitve nista našla

Hrvaški Petrol je danes v Zagrebu pred zaprtjem črpalk sklical tudi novinarsko konferenco, na kateri so predstavili svoja stališča glede nastalih razmer in ponudili rešitve. Predsednica uprave hrvaškega Petrola Simona Kostrevc je izrazila prepričanje, da bo hrvaška vlada imela razumevanje do njihovih predlogov ter da bodo dosegli dogovor: “Prva namera je, da se na miren način dogovorimo z državo in da pridemo do okvira, ki bi bil sprejemljiv tako za nas kot za državo,” je dejala Kostrevc.

Uprava hrvaškega Petrola pa se je dopoldan že sestala s hrvaškim ministrom za gospodarstvo Davorjem Filipovićem, ki je naftnega trgovca seznanil z državnim predlogom dviga marže, ki pa Petrolu ni ustrezala.

“Z ministrom smo imeli na mizi več predlogov. Predstavili smo svoje stališče, kakšno je bilo letošnje leto, kaj pričakujemo za prihodnje leto. Sestanek smo sklicali, ker še nismo zaključili nabave za naslednje leto. Povedali smo mu, kakšne ponudbe smo dobili in v tej smeri je šel sestanek. Ponudbe smo imeli s seboj, o tem smo govorili,” je podrobnosti sestanka predstavila Kostrevc.

Član uprave Petrola Niko Knez je pojasnil še, da je minister Filipović ponudil tudi dvig marže, vendar so ga v Petrolu opozorili, da so se nabavni pogoji podražili za več, kot znaša ponudba ministra. Drugih podrobnosti ponudbe niso razkrili.

Vladimir Kuzmič, član uprave Petrola, je glede današnjega protesta spomnil, da so se za to odločili po tem, ko so se večkrat obrnili na vlado Republike Hrvaške in resorno ministrstvo, vendar se ob tem ni nič spremenilo. Prav tako ne zaznavajo korakov, da se trenutna regulacija postavi na temelje, ki bi zagotovili trajnostno poslovanje Petrola.

Dusko Jaramaz/PIXSELL/BOBO
Dusko Jaramaz/PIXSELL/BOBO
Dusko Jaramaz/PIXSELL/BOBO
Dusko Jaramaz/PIXSELL/BOBO
Dusko Jaramaz/PIXSELL/BOBO

Minister Filipović nad obnašanjem Petrola “neprijetno presenečen”

Nekaj več podrobnosti sestanka s Petrolom je na ločeni novinarski konferenci predstavil hrvaški gospodarski minister Davor Filipović: “Uprava Petrola je predstavila sklepe skupščine, od nas pa pričakujejo povečanje trgovskih marž in umik regulacije cen. Za danes so napovedali zaprtje črpalk in govorijo, da bodo, če ne pride do rešitve, ki jim odgovarja, vložili tožbo proti Republiki Hrvaški,” je glede sestanka dejal Filipović ob tem pa dodal, da je nad obnašanjem Petrola neprijetno presenečen.

Tudi minister je potrdil, da je današnji sestanek z upravo Petrola minil v znamenju pogovora o maržah, hkrati pa je bil oster do stališč slovenskega naftnega trgovca. “Oni bi radi imeli še višje marže, okoli ene kune. Moram poudariti, da Petrol govori, da ne more poslovati in da so v težki situaciji, vendar pa so v prvih devetih mesecih ustvarili skoraj 100 milijonov evrov dobička, kar jasno kaže, da niso v resnih težavah. Cene nadstandardnega goriva lahko oblikujejo, kakor želijo. Vlada ščiti standard državljanov in vpliva na cene,” je razmere opisal Filipović.

1672224060-davor-filipovic
Hrvaški gospodarski minister Davor Filipović. Foto: N1

Hrvaški minister za gospodarstvo je med drugim izpostavil tudi, da je Petrol leta 2021, ko so bile marže drugačne, prevzelo hrvaški Crolux, investicija pa se po njegovih besedah ni povrnila na način, ki si ga je zamislila slovenska družba. Dejal je še, da ne bodo nikomur pustili, da sega v žepe državljanov v času težke krize ter da bodo naredili vse, da zaščitijo državljane in gospodarstvo.

O morebitni tožbi Petrola proti Republiki Hrvaški je minister Filipović povedal, da tožba ne bi imela osnove, saj vse poteze vlečejo po črki zakona, da zaščitijo hrvaške prebivalce. Ob primerjavi višine marž na Hrvaškem in v Sloveniji se je minister vprašal tudi, zakaj Petrol ni zaprl črpalk tudi pri nas.

Drobne Popović: Slovenija ima ustrezno regulacijo marže

Na vprašanje, ki ga je minister zastavil, je sicer že včeraj odgovorila Nada Drobne Popović, ki pri tem izpostavlja ravno razliko pri regulaciji marž med državama. Kot je pojasnila, gre pri današnjem zaprtju hrvaških črpalk za apel tamkajšnji vladi, da se bo treba “usesti za skupno mizo in najti način zanesljive oskrbe v letu 2023”. Na Petrolu namreč pravijo, da na Hrvaškem regulirana marža že letos ni omogočala pokritja stroškov, zaradi česa je podjetje ustvarilo 45,6 milijona evrov minusa. Slovenski naftni trgovec pravi, da so vseeno že imeli dolgoročne pogodbe in so zato lahko zagotovili oskrbo z naftnimi derivati.

Pri tem je vredno omeniti, da je Slovenija junija spremenila regulacijo tako, da je vzdržna, medtem ko je Petrol na Hrvaškem še zmeraj v izgubi.

LJ-SOT-PETROL-POPOVIC-DROBNE-271222.mxf
N1

Kot težava se na Hrvaškem kaže prihodnje leto, ko bo, po besedah Drobne Popović treba najti, ali veleprodajni kanal, ki bo Petrolu na 202 prodajnih mestih omogočal nabavo naftnih derivatov in prodajo teh, ali pa ustrezno prilagoditi regulirano maržo, po kateri bo podjetje sposobno uvoziti naftne derivate za hrvaški trg.

“Če ste bili seznanjeni, je okvirno pred štirinajstimi dnevi na Madžarskem prišlo do motnje oskrbe madžarskega trga, namreč goriva je zmanjkalo. Če je trg predolgo reguliran v teh pogojih, kot so danes, v bistvu te regulacije lahko privedejo tudi do motnje z oskrbo z naftnimi derivati. Situacija ni kritična, da jutri goriva ne bo, je bolj apel, ali klic na pomoč, če hočete, hrvaški vladi, da je treba najti rešitev danes, ko derivati še so in ne priti do točke, ko bi lahko nastal kaos, ko derivatov dejansko ne bo,” je razmere opirala vodja Petrola.

Petrol medtem pokriva stroške v Sloveniji, kjer pravijo, da je regulacija marže ustrezna. “Petrol je dolgoročne pogodbe v naslednjem letu uspel zapreti. Se pravi zanesljivost oskrbe z naftnimi derivati v Sloveniji ni ogrožena. S to regulacijo ne. Če bi država ponovno negativno intervenirala, nimamo odgovora na to. Vendarle pa je bilo s strani vseh ministrstev večkrat zagotovljeno, da take negativne intervencije država več ne bo sprožila, kot je bila sprožena 15. marca pa še rečem do 20. junija,” še pojasnjuje Drobne Popović.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje