Rusija za nedoločen čas ustavila dotok plina v Evropo po Severnem toku 1

Gospodarstvo 02. Sep 202219:51 > 20:46 17 komentarjev
Severni tok
PROFIMEDIA

Rusija je za nedoločen čas zaustavila dotok plina po plinovodu Severni tok 1. Sporočilo ruskega energetskega velikana Gazprom je prišlo le nekaj ur zatem, ko so finančni ministri držav skupine G7 sporočili, da se nagibajo k uvedbi cenovne kapice na rusko nafto.

Rusija je za nedoločen čas ustavila pretok plina po plinovodu Severni tok 1, kar je še povečalo pritisk na oskrbo Evrope z energijo, poroča The Financial Times.

Iz ruskega energetskega velikana Gazprom so sicer sprva sporočili, da bo prenos plina zagotovo zaustavljen le do sobote, ko naj bi po treh dneh vzdrževalnih del ponovno vzpostavili delovanje plinovoda, a so nekaj ur po skupni izjavi skupine G7 sporočili, da bodo dotok plina zaustavili do nadaljnjega.

Finančni ministri držav skupine G7 so namreč izrazili željo, da bi države uvedle zgornjo mejo za cene ruske nafte. Ob tem so pozvali tudi vse države, ki uvažajo rusko nafto, naj se temu ukrepu pridružijo. S cenovno kapico na rusko nafto so tako želeli preprečiti, da bi se Moskva okoristila s posledicami vojne v Ukrajini.

“Gazpromova popoldanska napoved, da bo ponovno zaprl Severni tok 1 pod lažnimi pretvezami, je še ena potrditev njegove nezanesljivosti kot dobavitelja,” je na Twitterju zapisal glavni tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer. “To je tudi dokaz ruskega cinizma,” je še dodal.

Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, so zaradi vzdrževalnih del sicer zaprli v sredo. Med tridnevnim zaprtjem so Gazpromovi zaposleni skupaj s strokovnjaki nemškega podjetja Siemens Energy pregledali edino delujočo turbino na kompresorski postaji Portovaja. Iz Gazproma so tako danes najprej sporočili, da so med vzdrževalnimi deli v turbini odkril “puščanje olja” in da bo do popravila prenos plina po Severnem toku popolnoma ustavljen. Kdaj bi lahko bila napaka odpravljena, niso navedli.

Plinovod Severni tok 1 je od julija obratoval z le 20-odstotno zmogljivostjo. Po dosedanjih načrtih dnevne količine dobave plina tudi po ponovnem odprtju plinovoda ne bi presegle 33 milijonov kubičnih metrov. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je že pred tem v danes popoldne opozoril, da je zanesljivost plinovoda Severni tok ogrožena.

“Tehničnih rezerv ni, na plinovodu Severni tok deluje samo ena turbina,” je Peskov dejal v odzivu na novinarsko vprašanje, ali je mogoče v prihodnjih mesecih pričakovati nova popravila na plinovodu. Gazprom je v preteklih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, za kar so okrivili manjkajoče turbine na plinovodu Severni tok 1. Te na popravilo pošiljajo v Kanado, postopek pa zapletajo sankcije Zahoda proti Rusiji. V Berlinu medtem vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje