Podjetja lahko le še do jutri zaprosijo za pomoč zaradi visokih cen energentov

Gospodarstvo 27. Feb 202315:24 0 komentarjev
podražitve energentov
Foto: Aljaž Uršej/N1

Mikro, mala in srednje velika podjetja lahko le še do jutri do 12.00 zaprosijo za pomoč zaradi visokih cen energentov, zato ministrstvo za gospodarstvo poziva vse upravičence, da to storijo pravočasno in naj ne čakajo na čas tik pred zaprtjem aplikacije. Do pomoči niso upravičeni tisti, ki imajo v prvi polovici letošnjega leta regulirano ceno električne energije. Ta podjetja so v prvi polovici leta upravičena do pomoči za zemeljski plin ali tehnološko paro. Če pa želijo ti isti upravičenci uveljavljati pomoč za drugo polletje 2023, morajo že v februarju oddati vlogo skladno z zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

Spletna aplikacija agencije SPIRIT za pripravo in oddajo elektronskih vlog za pridobitev nepovratnih sredstev zaradi povišanj cen energentov v letu 2023 bo odprta samo še jutri do 12.00, sporočajo z ministrstva za gospodarstvo in pozivajo vse upravičence, naj to storijo pravočasno.

Do pomoči niso upravičeni tisti, ki imajo v prvi polovici letošnjega leta regulirano ceno električne energije, zato so ta podjetja v prvi polovici leta upravičena do pomoči za zemljski plin ali tehnološko paro.

“Obenem pa lahko ta podjetja zaprosijo za pomoč za drugo polovico leta za vse tri energente, tudi električno energijo,” je pojasnil pristojni minister Matjaž Han v izjavi, ki jo je danes poslalo ministrstvo za gospodarstvo. V drugi polovici leta namreč še ni regulirana cene elektrike ali drugih dveh energentov, so še dodali v sporočilu za javnost. Ministrstvo za gospodarstvo bo letos za pomoč podjetjem z namenom omilitve posledic energetske krize namenilo 650 milijonov evrov. 

Vlogo lahko oddate preko aplikacije za elektronsko oddajo vlog na javni agenciji SPIRIT Slovenija, pri čemer agencija upravičencem nudi vso potrebno pomoč. SPIRIT je vzpostavil tudi podporni klicni center za tehnično pomoč, kamor lahko upravičenci pokličejo danes do 17. ure in jutri do 12. ure, ko se zaključi rok za oddajo vlog. Telefonska številka podpornega centra je 051 277 880. Prav tako so strokovni svetovalci upravičencem na voljo preko spletne pošte za tehnična vprašanja na naslovu [email protected] ter za vsebinska vprašanja na naslovu [email protected].

V vlogi podjetja oddajo ocenjene vrednosti, ki lahko odstopajo od dejanske porabe in cene, zato SPIRIT opozarja upravičence, da končna vrednost izplačane pomoči ne more biti višja od zaprošene vrednosti, ki jo je upravičenec oddal v vlogi.

Preberite še: Podjetjem se odpirajo vloge za nepovratna sredstva zaradi visokih cen energentov

Kaj potrebujete ob oddaji vloge?

– Zakoniti zastopnik upravičenca za podpis vloge mora imeti urejeno kvalificirano digitalno potrdilo oziroma kvalificirana digitalna potrdila vseh zastopnikov, če gre za skupno zastopstvo.
– Upravičenec se mora odločiti za vrsto pomoči, za katero bo uveljavljal pomoč, pri tem pa lahko izbere samo eno vrsto pomoči.
– Upravičenec potrebuje vse potrebne podatke za izračun informativne okvirne višine pomoči za celotno upravičeno obdobje, torej količine in cene za referenčno leto 2021 ter ocenjene količine in cene za leto 2023.
– Upravičenci bodo morali potrditi tudi izjave, ki izhajajo iz Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in digitalno podpisati vlogo.

Katera podjetja niso upravičena do pomoči?

Po zakonu o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize do pomoči niso upravičeni tisti mali poslovni odjemalci, ki imajo regulirano ceno za električno energijo skladno z uredbo o določitvi cen električne energije oziroma za zemeljski plin skladno z uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema.

Prav tako v prvi polovici leta za pomoč zaradi visokih cen električne energije niso upravičena mikro, mala in srednja podjetja, saj imajo ceno električne energije do konca junija 2023 regulirano skladno z uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. Ta ista podjetja vseeno morajo oddati vloge za pomoč zaradi visokih cen električne energije za drugo polovico letošnjega leta oziroma vloge za celo leto zaradi visokih cen zemeljskega plina in tehnološke pare. Rok je zanje enak kot za vse ostale, torej 28. februar 2023 do 12. ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!