Podjetje Severni tok 2 odpustilo vse zaposlene

Gospodarstvo 01. Mar 202213:00 0 komentarjev
Severni tok 2
PROFIMEDIA

Podjetje Severni tok 2, ki je zadolženo za istoimenski plinovod med Rusijo in Nemčijo, je odpustilo vse svoje zaposlene. Gre za približno 140 ljudi, je na švicarski televiziji dejal švicarski gospodarski minister Guy Parmelin.

Podjetje Severni tok 2, zadolženo za projekt istoimenskega plinovoda med Rusijo in Nemčijo, ki ima sedež v Švici, je odpustilo vseh svojih okoli 140 zaposlenih, je v ponedeljek na švicarski televiziji dejal švicarski gospodarski minister Guy Parmelin. Švicarska Westschweizer Fernsehen je v ponedeljek poročala, da so v podjetju Severni tok 2 za danes zaprosili za sestanek z lokalnimi švicarskimi uradniki, a ta informacija ni uradno potrjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija je minuli teden zaradi ruske invazije na Ukrajino začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2, ki sicer še ne obratuje.

Iz britansko-nizozemskega energetskega velikana Royal Dutch Shell so nato v ponedeljek sporočili, da bodo prodali svoj delež v Severnem toku 2, to je skupnem podjetju z ruskim plinskim gigantom Gazprom. “Odločitev za izstop iz projekta temelji na naših vrednotah,” so napoved pospremili v Shellu. Ne moremo in ne bomo samo gledali, so zapisali.

Konzorcij za projekt Severni tok 2 poleg Gazproma in Shella vključuje še OMV, Uniper, Wintershall in Engie Energy.

Trasa plinovoda Severni tok 2 poteka pod Baltskim morjem od ruske do nemške obale. Plin – letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh steklo 55 milijard kubičnih metrov – naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca leta 2019, a se je časovnica zamaknila. V začetku letošnjega januarja so v Nemčiji napovedovali, da bi lahko obratovalno dovoljenje dobil sredi tega leta. Zaradi ruske invazije na Ukrajino se Nemčija hitreje obrača stran od fosilnih goriv. Kot je danes napovedalo tamkajšnje gospodarsko ministrstvo, bo v prehod na obnovljive vire energije vložen “resničen nacionalni trud”.

Prvi osnutki zakonodaje so že pripravljeni, je za nemški radio Deutschlandfunk, ki ga povzema dpa, poudarila državna sekretarka na ministrstvu Franziska Brantner. “Ne gre le za vprašanje zaščite podnebja, temveč za varnost, v to moramo vložiti vse,” je dejala. Nemški kancler Olaf Scholz je v nedeljo napovedal izgradnjo dveh novih terminalov za utekočinjeni zemeljski plin (LNG), ki naj bi državi pomagala, da bo manj odvisna od ruskega plina.

Energetski velikan Uniper po lastnih navedbah že preučuje možno lokacijo za plavajoči plinski terminal v Wilmershavnu. Medtem pa ruski plin še naprej v Evropo prihaja prek Ukrajine, so danes sporočili iz Gazproma in dodali, da plinovodi delajo s polno zmogljivostjo. Normalno obratuje tudi Severni tok 1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!