Poslanci potrdili interventni zakon za turizem, prihajajo novi boni

Gospodarstvo 07. Jul 202110:04 > 20:38 0 komentarjev
Hoteli ob Blejskem jezeru
BOBO

Poslanci so v okviru današnje redne julijske seje glasovali o 243,5 milijona evrov vrednem predlogu zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Med ukrepi za pomoč turizmu in povezanim panogam so tudi turistični boni. 47 poslancev je glasovalo za, osem poslancev Levice je bilo proti, preostali poslanci opozicije so se glasovanja vzdržali.

V DZ so danes poleg dveh zakonov s področja zdravstva potrdil tudi zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. V zakonu, ki prinaša tudi nove turistične bone, je med drugim zapisano, da je vrednost novih turističnih bonov za odrasle 100 evrov, mladoletne osebe pa prejmejo bone v vrednosti 50 evrov. Unovčili jim bomo lahko do konca letošnjega leta, veljajo pa tudi za storitve s področja kulture, športa, turizma in gostinstva.

Tako kot lanskoletni boni bodo tudi letošnji prenosljivi med najožjimi družinskimi člani. Koristili pa jih bomo lahko v celoti ali v več manjših zneskih ter pri različnih ponudnikih. Prejeli jih bodo vsi posamezniki, ki so na dan 30. junija imeli zabeleženo stalno bivališče v Sloveniji.

Nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu in turizmu so podprli v koalicijskih vrstah, češ da prinaša pomoč tistim delom gospodarstva, ki so ga omejitve za preprečevanje koronavirusne bolezni najbolj prizadele. Tudi poslanci Desusa in SNS so glasovali za sprejem zakona. Kritično držo pa so zavzeli poslanci Levice, ki so glasovali proti. Preostali poslanci opozicije so se glasovanja vzdržali.

Danes v N1 STUDIO
Vprašanje, ali in kako bo interventni zakon pomagal od epidemije precej upehanim družbam v turistični panogi, je tudi tema današnjega N1 STUDIO. Sogovornika voditelja Mihe Orešnika sta bila Simon Zajc z ministrstva za gospodarstvo in Blaž Cvar z Obrtne zbornice Slovenije.

“Slovenija je močna toliko, kolikor je močno naše gospodarstvo. Prosim vas za podporo predlogu zakona, saj podjetja iz teh panog nestrpno pričakujejo pomoč. Ta jim bo pomagala, da se postavijo na noge po tem norem letu, ki je za vsemi skupaj.”

S temi besedami je gospodarski minister Zdravko Počivalšek sklenil včerajšnji uvodni nagovor poslancem ob obravnavi interventnega zakona za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam. Poslanci so razpravo začeli včeraj, o predlogu so poslanci glasovali na današnji redni julijski seji v DZ.

Večina denarja za bone

Med ukrepi so:

  • turistični boni, ki jih bodo državljani lahko porabili v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi (100 evrov za odrasle in 50 evrov za mladoletne): ta ukrep predstavlja 192,2 milijona evrov,
  • financiranje regresa za letni dopust v višini 1.024 evrov na zaposlenega: skupno 22,8 milijona evrov,
  • povračilo stroškov odpovedanih dogodkov industriji srečanj in organizacije dogodkov od začetka avgusta pa vse do konca letošnjega leta: 3 milijoni evrov,
  • denarna povračila v višini 25 % upravičenih stroškov za produkcijo filmov ali avdiovizualnih del: 1 milijon evrov,
  • oprostitev plačila povračila za vodo: 850 tisoč evrov,
  • pomoč žičničarjem: 3,7 milijona evrov,
  • subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za celotno gospodarstvo: 20 milijonov evrov,
  • podaljšanje nekaterih drugih ukrepov, kjer pa ni finančnih posledic.

Tik pred zdajci izvzeli enkratno pomoč

Med podjetji in cehovskimi organizacijami je bilo kar nekaj nezadovoljstva, ker je ministrstvo za gospodarstvo tik pred zdajci iz predloga izvzelo ukrep enkratne pomoči najbolj prizadetim podjetjem. Namesto tega so denar namenili za bone. Več v članku Vlada o turističnih bonih, med podjetji nezadovoljstvo.

V Združenju turističnih agencij Slovenije so takrat dejali, da je posredna pomoč, kot so turistični boni, množicam všečna, a ni najbolj ekonomična.

Medtem v vladnih strankah menijo, da so lani boni pripomogli k solidni turistični sezoni. “Lani smo imeli dobre tri milijone turističnih prihodov, kar je 51 odstotkov manj kot v letu 2019, ter nekaj več kot devet milijonov turističnih prenočitev, kar pa je 42-odstotni upad v primerjavi z letom pred tem. Krepko več kot polovico teh nočitev so ustvarili domači gostje, tudi po zaslugi turističnih bonov, ki so bili eden od pomembnih ukrepov za blažitev posledic epidemije v enem od prejšnjih, tako imenovanih protikoronskih paketov,” je včeraj v DZ dejal Mihael Prevc, poslanec NSi. Včeraj smo poročali, da je Slovenija – seveda predvsem na račun bonov – zaznala največjo rast domačih gostov v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!