Slovenija zabeležila največjo rast domačih gostov v EU

Slovenija 06. Jul 202109:54 > 10:17 0 komentarjev
turizem, rahljanje ukrepov
BOBO

Turizem je v največji krizi v vsej zgodovini te panoge, opozarjajo v Slovenski turistični organizaciji. Leta 2020 se je prihod turistov v Evropo zmanjšal za kar 70 odstotkov v primerjavi z letom 2019. Podoben trend se je zgodil v Sloveniji, kjer pa zaznavamo največjo rast domačih gostov v Evropski uniji.

Turizem je panoga, ki ga je pandemija koronavirusne bolezni najbolj prizadela. Kot pravijo v Slovenski turistični organizaciji (STO), gre za največjo krizo te panoge v zgodovini, ki jo dodatno bremenijo spreminjajoči se pogoji prehajanja meja in pogoji poslovanja. Prav ti so bili po podatkih Evropske potovalne komisije (ETC) razlog, da se je leta 2020 glede na preteklo leto prihod turistov v Evropo zmanjšal kar za 70 odstotkov.

Danes bosta v oddaji N1 STUDIO gosta vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter in vodja posvetovalne skupine Mateja Logar. Govorila bosta, kako se pripraviti na potovanje in na kaj moramo biti ob zaostrovanju in sproščanju preventivnih ukrepov posebej pozorni.

V Sloveniji smo po podatkih STO leta 2020 imeli 51 odstotkov manj prihodov in za več kot 42 odstotkov manj nočitev kot leta 2019. Število tujih turistov v Sloveniji se je v tem obdobju zmanjšalo za kar 74 odstotkov, njihove nočitve pa za 71 odstotkov.

Velik upad števila tujih gostov je delno ublažila rast domačih turistov, dodajajo na STO. Po podatkih Eurostata je Slovenija celo država z največjo rastjo domačih gostov leta 2020, k čemur so zagotovo vsaj delno doprinesli turistični boni, ki jih je vlada lani zagotovila vsem prebivalcem Slovenije. Domači gostje so tako leta 2020 ustvarili za tretjino več turističnih nočitev kot leta 2019. Med vsemi nočitvami lani so nočitve slovenskih turistov predstavljale kar 60 odstotkov vseh prihodov in 64 odstotkov vseh nočitev. Leta 2019 je ta delež znašal le 28 odstotkov.

Prvič po letu 2009 je bila tudi več kot polovica zasebnih potovanj opravljena v Sloveniji, dodajajo na STO.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!