Povprečna plača na četrtletni ravni realno nižja v vseh dejavnostih

Gospodarstvo 07. Dec 202214:57 0 komentarjev
denarnica
Profimedia

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah je v tretjem letošnjem četrtletju znašala 1235,94 evra, kar je nominalno 0,5 odstotka več kot v drugem četrtletju, realno pa 2,6 odstotka manj.

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah je v tretjem letošnjem četrtletju znašala 1235,94 evra, kar je nominalno 0,5 odstotka več kot v drugem četrtletju, realno pa 2,6 odstotka manj. Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

V primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem je bila povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah nominalno višja za 5,8 odstotka, realno pa nižja za 4,4 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

V primerjavi z drugim letošnjim četrtletjem se je plača v tretjem četrtletju nominalno najbolj zvišala v dejavnosti izobraževanja (za 2,3 odstotka), najbolj znižala pa v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 4,5 odstotka).

Realno plača nižja v vseh dejavnostih

Realno se je bruto plača znižala v vseh dejavnostih; najmanj v dejavnosti izobraževanja (za 0,9 odstotka), najbolj pa v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 7,5 odstotka).

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so v tretjem četrtletju prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, in sicer 1601,05 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!