Praznični december: trgovine ob petkih in sobotah odprte dlje

Aleja
Žiga Živulović jr./BOBO

Nekatera nakupovalna središča so v decembru ob petkih in sobotah odprta dlje. V enem od upravljalcev nakupovalnih središč pravijo, da je zaradi trenutnih omejitev obisk manjši, a obiskovalci, ki pridejo, več nakupujejo, tako da pri prometu ni večjih odstopanj. Trgovinska zbornica Slovenije medtem od države pričakuje sprejetje ukrepov za pomoč, denimo povračilo stroškov samotestiranja.

Nekateri nakupovalni centri po Sloveniji so v decembru ob koncih tedna podaljšali obratovalni čas trgovin. Trgovska središča v Ljubljani, Mariboru in Celju so tako ob petkih in sobotah odprta do 22. ure, torej eno uro dlje.

Toni Pugelj, direktor podjetja SES Slovenija, ki upravlja večja nakupovalna središča v Sloveniji, je za N1 povedal, da si nakupovalci v predprazničnem času privoščijo več, zato so v njihovih nakupovalnih središčih (Aleja, Citypark, Citycenter Celje, Europark Maribor in Center Vič) delovnik prilagodili njihovim željam in povpraševanju, ki so ga v zadnjem času dobili zelo veliko, saj je obratovanje ob nedeljah prepovedano, sami pa so imeli pred prepovedjo dobre decembrske nedeljske obiske. 

Manj obiskovalcev, a ti kupijo več

Ljudje so se pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki ga morajo izpolnjevati ob vstopu v nakupovalno središče, že navadili, je dejal Pugelj. “Veseli nas, da večina obiskovalcev ob prihodu kar sama pripravi potrebne dokumente, še preden pridejo do našega osebja (varnostniki, reditelji in študenti). Je pa obisk zaradi omejitev manjši, kot je bil leta 2019, vendar tisti obiskovalci, ki pridejo, več nakupujejo, tako da pri prometu ni večjih odstopanj,” je dodal.

Lanski december eden najslabših v zadnjih desetih letih

Na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) pa pravijo, da je slovenska trgovina zaradi omejevalnih ukrepov proti covidu-19 v primerjavi s trgovino na ravni EU utrpela precejšen upad prihodkov.

Zaprta trgovina
Žiga Živulovič jr./BOBO

Iz podatkov statističnega urada (Surs) v preteklih letih sicer izhaja, da je prodaja v decembru praviloma nekoliko večja od ostalih mesecev. “Vendar pa kljub temu, da je bil decembra 2020 prihodek v trgovini na drobno za devet odstotkov večji od povprečnega mesečnega prihodka v tem letu, Surs ugotavlja, da so bili prihodki v decembru 2020 za 8,3 odstotka manjši kot v decembru 2019, kar je posledica omejitev in zaprtja določenih dejavnosti. To je pustilo precejšnje negativne posledice tudi na trgovinski dejavnosti,” dodajajo.

Zaradi omejitev, ki so bile na strani trgovine na drobno z neživili, so te dejavnosti zaznali bistveno slabše rezultate. Po ugotovitvah Sursa sta bila prihodek v trgovini z izdelki za prostočasne dejavnosti ter prihodek v trgovini s tekstilom in obutvijo v decembru 2020 najmanjši decembrski prihodek v zadnjih desetih letih, so še zapisali v trgovinski zbornici.

Podatki kažejo, da tudi trgovina okreva

S podatki za letošnji december na zbornici še ne razpolagajo, vendar ocenjujejo, da “tudi letos decembra prihodki v trgovini na drobno ne bodo dosegli ravni iz leta 2019, kar lahko pripišemo deloma tudi predpisanim ukrepom iz naslova covida-19, ki jih trgovci spoštujejo”. Pričakujejo pa, da bo letošnji december vendarle nekoliko boljši, kot je bil december 2020, saj statistični podatki kažejo, da tudi trgovina vendarle okreva.

Pri tem pa na TZS dodajajo, da dosledno preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT pri potrošnikih posledično pomeni dodatno finančno obremenitev podjetij, ki morajo zagotavljati dodatne kadrovske vire in ustrezno tehnično podporo, obenem pa trgovska podjetja opažajo tudi manjši obisk prodajaln potrošnikov.

“Ugotavljamo tudi, da je epidemija pospešila spletno nakupovanje, zato se veliko ljudi iz različnih razlogov odloča za spletni nakup. To je tudi priložnost in hkrati izziv za vse trgovce, da na tem področju prilagodijo svoje poslovanje in uvedejo ali posodobijo svoje spletne trgovine,” so še povedali v trgovinski zbornici, kjer so prepričani, da so slovenski trgovci to priložnost uspešno sprejeli.

Od države pričakujejo pomoč

Kot pravijo, na TZS vseskozi poudarjajo pomembnost spoštovanja ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 (spoštovanje pogoja PCT, uporaba zaščitnih mask, upoštevanje varnostne razdalje, razkuževanje rok in delovnih površin, prezračevanje, spodbujanje k cepljenju), saj na ta način prispevamo k temu, da se bodo tudi v prihodnje številne gospodarske dejavnosti in dejavnosti javnega sektorja, kamor sodijo vrtci, šole, fakultete, kulturne dejavnosti itd., izvajale še naprej.

“Ker krizi covida-19 še ni videti konca, njen vpliv na gospodarstvo pa bo verjetno prisoten še nekaj časa po tem, ko se bodo zdravstvene razmere umirile, pričakujemo oblikovanje in sprejetje ustreznih ukrepov (denimo povračilo stroškov samotestiranja ipd.) za pomoč najbolj prizadetim gospodarskim dejavnostim, med katere zagotovo sodi tudi trgovina,” dodajajo.