Posnetki razkrivajo trpljenje živali, v klavnici Košaki ravnanje obžalujejo

Slovenija 16. Dec 202111:46 > 18:28 3 komentarji
Košaki TMI
Arhiv društva AETP

Društvo AETP je objavilo posnetke, ki jih je skrivaj dobilo iz klavnice Košaki TMI. Ti kažejo, da v klavnici z živalmi pred zakolom ravnajo neprimerno, mesarji pa, kot je razvidno, živali tepejo in jih zbadajo z električnimi palicami. V mariborski tovarni mesnih izdelkov poudarjajo, da so med drugim predani tudi spoštovanju in ustreznemu ravnanju z živalmi. Ob objavi posnetkov slabega ravnanja s prašiči in govedom obžalujejo, da pri tem niso "vedno v celoti uspešni". Uprava za varno hrano je sicer proti podjetju Košaki že uvedla inšpekcijski postopek.

Društvo AETP (Projekt transparentnosti živalskih obratov), ki je pred nekaj meseci objavilo posnetke pretresljivih razmer na farmi Ljutomerčan, v posnetkih, pridobljenih s skritim snemanjem, razkriva neprimerne prakse v mariborski klavnici Košaki TMI.

Klavnica, ki se v javnosti predstavlja s sloganom “Ustvarjeno s polno mero ljubezni”, se, kot kažejo posnetki, tega vodila ne drži. “Mesarji namreč na klavni liniji domače živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami, celo po obrazu,” so v AETP opisali dogajanje v klavnici. Neustrezno se v klavnici ravna tako s prašiči in pujski kot z govedom.

Sporni načini omamljanja

Posnetki nakazujejo na sporne prakse omamljanja prašičev. “Prašiče se z elektrošoki spodi v plinsko komoro, kjer se v agoniji zadušijo, manjši pujsi pa so omamljeni kar z udarcem po glavi. Po postopku omame – uspešne ali pa tudi ne – se vse prašiče z nožem vbode v vrat,” so sporočili iz društva.

Video je društvo AETP iz klavnice Košaki pridobilo na skrivaj. Vsebina videoposnetka je zelo nazorna in vključuje pretresljive prizore: 

Tudi klanje bikov, krav, telic in teličkov po navedbah AETP poteka tako, da se jih s pomočjo elektrošokov nažene v kletko za omamljanje, kjer se ne morejo premikati. Tam se jim s “strelno napravo v čelo zabije penetrirni klin, in če gre vse po sreči, biki nemudoma izgubijo zavest. Nato se jih dvigne za eno nogo, da jim klavec prereže vrat,” so posnetke opisali v AETP. “Vendar kot kažejo posnetki, veliko bikom opisan način omame povzroči le hudo boleče in paralizirajoče poškodbe lobanje, tako da izkrvavitev doživijo pri zavesti,” so opozorili.

Košaki TMI Košaki TMI
Arhiv društva AETP
Košaki TMI Košaki TMI
Arhiv društva AETP
Košaki TMI, Košaki TMI,
Arhiv društva AETP
Košaki TMI Košaki TMI
Arhiv društva AETP
Arhiv društva AETP Arhiv društva AETP
Arhiv društva AETP

Opisane klavniške prakse – z izjemo brcanja živali in neustrezne aplikacije električnih sunkov – so sicer skladne z evropsko zakonodajo, so še sporočili z AETP. “Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore z veliko koncentracijo CO2 celo velja za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve živali,” so dodali, a opozorili, da so živali ob tem vidno prestrašene, pričakovanje smrti pa ne poteka “mirno”, kot si to predstavlja javnost.

V mesnici ravnanje z živalmi obžalujejo

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki so v odzivu za STA zapisali, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. “Iz objavljenega posnetka je razvidno, da v naših prizadevanjih nismo vedno v celoti uspešni, kar seveda obžalujemo,” so poudarili.

Ob tem so navedli, da z rednimi izobraževanji in preizkusi znanj skrbijo, da sodelavci, ki ravnajo z živalmi, posedujejo ustrezna znanja in spretnosti za to. “V zadnjem letu smo tako iz tega področja izvedli 16 internih in tri zunanja izobraževanja sodelavcev. V primeru, ko ugotovimo neustrezno ravnanje sodelavcev, tudi ustrezno sankcioniramo,” so pojasnili.

Kot so še dodali, tudi predstavniki društva AETP, “ki so izpostavili domnevno sporno ravnanje”, ugotavljajo, “da iz posnetkov ne izhajajo večje nepravilnosti in proces poteka po ustaljenih postopkih in praksah, ki jih nalaga zakonodaja Evropske unije in podrejeno tudi domači predpisi”.

Uprava za varno hrano je sicer po poročanju časnika Delo proti podjetju Košaki že uvedla inšpekcijski postopek. Omenjeni posnetek so si ogledali, na njem prepoznali prepovedana ravnanja, zato so uradni uradni veterinarji območnega urada v Mariboru »že takoj zjutraj po prejemu informacije« proti podjetju uvedli inšpekcijski postopek. Kot še poroča Delo, so na upravi pojasnili, da omamljanje goveda s strelom v vrat ni skladno z zakonodajo.

Na njihovo vprašanje, ali kršitev predstavlja tudi prizor s posnetka, na katerem se je zaposlenemu med omamljanjem goveda zataknila strelna naprava v glavi goveda in jo je nasilno izruval ven, medtem ko je bila žival v hudih mukah, so na upravi odgovorili: »Vsako ravnanje, ki povzroča namerno mučenje živali, je po zakonu o zaščiti živali prepovedano. Natančna pravila pri omamljanju in zakolu živali, ki se redijo za proizvodnjo, predpisuje Uredba Sveta (ES) št. 1099/2009 o zaščiti živali pri usmrtitvi.«

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje