Reševanje turške družine: zakaj policija spreminja zgodbo?

Slovenija 16. Dec 202112:05 > 12:54 3 komentarji
Reševanje Dragonja
PU Koper

Potem ko je minuli konec tedna slovenska policija rešila žensko, ki je med prečkanjem Dragonje obtičala sredi narasle reke, in jo takoj za tem vrnila na Hrvaško, zdaj policija – v nasprotju s prvotnimi navedbami – trdi, da ženska nikoli ni vstopila v Slovenijo. Gasilci trdijo drugače. Nenavadna se zdi tudi odločitev, da družino, ki je bila v nevarnosti zaradi podhladitve, peljejo v 80 kilometrov oddaljeno puljsko bolnišnico in ne v izolsko bolnišnico samo 15 kilometrov stran.

Pred tednom dni so policija in gasilci iz Dragonje rešili 47-letno žensko iz Turčije, ki je s svojimi štirimi otroki poskušala prečkati mejo in vstopiti v Slovenijo. Ženska je, kot so navedli policija in gasilci, obtičala sredi Dragonje, medtem ko je njenima otrokoma, starima 18 in 5 let, že uspelo priti na drugo stran, 13-letnik pa je še čakal na hrvaški strani. Njen četrti otrok, 10-letna deklica, ki naj bi bila gluhonema, je ženski med prečkanjem reke zdrsnila z ramen in se, kot se je izkazalo dva dni pozneje, utopila.

Kljub temu da so bili ženska in njena dva premočena otroka v nevarnosti zaradi podhladitve, jih niso odpeljali v izolsko bolnišnico 15 kilometrov stran, ampak jih je slovenska policija vrnila hrvaškim varnostnim organom, ki so jih odpeljali v več kot 80 kilometrov oddaljeno bolnišnico v Pulju.

Najprej sporazum, nato združitev družine

Policija je sprva poročala, da je bila družina vrnjena na Hrvaško na podlagi sporazuma med državama, ki omogoča takojšnje vračanje ljudi, ki jih slovenska policija prime pri nezakonitem prehodu državne meje. Ob vračanju na podlagi sporazuma osebe ne dobijo odločbe in nimajo možnosti podati izjave ali se pritožiti.

Tudi v odgovoru na naše poizvedovanje je Jure Griljc s Policijske uprave Koper v ponedeljek zapisal: “Glede na to, da je bila družina pri nezakonitem prehodu državne meje prijeta prav na mejni črti, je bila hrvaškim varnostnim organom vrnjena na podlagi Sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške o izročitvi in prevzemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito.”

Na vprašanje, ali je slovenska policija ženski pred vračanjem na Hrvaško predstavila možnost, da tukaj zaprosi za azil – glede na to, da je bila podhlajena, pretresena ob dejstvu, da je bilo njeno življenje resno ogroženo, da je bila njena hčerka pogrešana in da, kot so povedali gasilci, je bilo zaradi jezikovnih ovir zelo težko sporazumevanje. Na policiji so odgovorili zgolj to, da ženska ni zaprosila za azil in da so njo in njena dva otroka na Hrvaško vrnili zato, ker je bil tam njen še nepolnoletni otrok.

Policija včeraj: Mati ni prestopila meje

Policija pa je včeraj obrnila zgodbo. Zdaj trdi, da družina “ni bila vračana (na Hrvaško), saj do nezakonitega prestopa državne meje s strani matere sploh ni prišlo”. Kot je zdaj razumeti predstavnico policije Majo Ciperle Adlešič, so žensko rešili na hrvaško stran reke – čeprav je policija pred tednom dni izpostavila, da je bil dostop do reke s hrvaške strani zelo otežen, zaradi česar so reševanje prevzeli slovenski policisti.

“Zaradi dejstva, da je treba vedno delati v dobrobit mladoletnika, na kar nas obvezuje vsa relevantna zakonodaja (ločevanje od matere bi namreč povzročilo večje zlo), sta bila otroka, ki sta bila že tako pretresena zaradi izginotja sestrice in ogroženega življenja matere, po uspešni rešitvi predana njej, nakar so jih hrvaški policisti nemudoma odpeljali v bolnišnico na oskrbo zaradi podhladitve.” Kot rečeno, so imeli do puljske bolnišnice dobro uro vožnje, medtem ko je izolska bolnišnica približno 20 minut stran.

Gasilci: Ženska je bila rešena na slovensko stran

Poveljnik Gasilske brigade Koper Jan Brodar je za N1 potrdil, da je bila ženska rešena na slovensko stran. Gasilci so jim nudili prvo pomoč, jim priskrbeli suha oblačila in jih prepeljali do reševalcev. Kot je Brodar že minuli petek povedal za portal Regional Obala, so jih reševalcem predali v vasi Dragonja. Družino so nato odpeljali na mejni prehod Sečovlje, kamor je hrvaška policija pripeljala 13-letnega fanta, ki je bil v tem času ločen od družine, saj je ob materinem poskusu prečkanja meje ostal na hrvaški strani.

Hrvaški mediji so prav tako poročali, da so žensko rešili na slovenski breg Dragonje.

Urša Regvar iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja je že pred dnevi opozorila, da v tem primeru obstajajo resni indici, da je Slovenija kršila zakonodajo, kar zadeva migracije, azil, varstvo ranljivih skupin … Policija bi morala po njenih besedah najprej preveriti, ali družina potrebuje zaščito in nato ukrepati v skladu s tem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje