Izračun pokojnine: kakšna bo vaša pokojnina in kdaj se boste upokojili

Slovenija 16. Dec 202107:31 > 09:36 4 komentarji

Vas zanima, kdaj boste izpolnjevali pogoje za upokojitev in kakšna bo vaša pokojnina? Izračun pokojnine lahko preverite na spletnih straneh Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Na spletnih straneh Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Spiz) je na voljo osebni informativni pokojninski kalkulator, s pomočjo katerega lahko izračunate, kakšna bo vaša pokojnina, ko boste izpolnili pogoje za upokojitev. Za dostop do podatkov potrebujete le digitalno potrdilo ali SMS PASS.

Izračun pokojnine: korak za korakom do podatka

1. Odprite spletno stran Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. V rubriki Elektronske storitve izberite prvo opcijo Moj eZPIZ za zavarovance in upokojence.

SPIZ

2. Če uporabljate kvalificirano digitalno potrdilo, kliknite gumb Vstopi v Moj eZPIZ z digitalnim potrdilom, če uporabljate prijavo SI-PASS, pa kliknite gumb Vstopi v Moj eZPIZ s prijavo EU/SI-PASS. Pred prvo uporabo storitev eZPIZ je potrebna registracija, ki je samodejna. V posameznih primerih, ko samodejna registracija ni mogoča, vas sistem preusmeri v ročno registracijo, kjer boste morali svoje podatke vnesti v vlogo, ki jo izpolnite in oddate.

izračun pokojnine

3. Ob vpisu v portal eZPIZ v zgornji vrstici izberite možnost Osebni informativni pokojninski kalkulator. Gre za storitev, ki vam omogoča izvedbo informativnega izračuna datuma izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine ter višine pokojnine na podlagi osebnih podatkov, ki so zapisani v informacijskem sistemu zavoda in vplivajo na priznanje in odmero pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Izračun pokojnine

4. Odpre se vam izračun pokojnine. V prvem primeru gre za starostno pokojnino ob dopolnjenem 65. letu starosti in najmanj 15 letih zavarovalne dobe, v drugem primeru pa starostno pokojnino na osnovi 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Sistem vam bo tudi izračunal, kdaj boste izpolnjevali pogoje za upokojitev.

Izračun pokojnine

Preberite tudi, kaj bi dvig olajšave pomenil za plače Slovencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje