Predkupna pravica za Savo: opozicijo moti vladni molk

Gospodarstvo 17. Feb 202213:25 2 komentarja
Hotel Histrion Sava
Sava

Opozicija zahteva sklic izredne seje državnega zbora. Moti jih, da vlada ne pojasni okoliščin dogajanja v zvezi z lastniškimi spremembami v Savi. Želijo, da vlada kot skupščina SDH od holdinga zahteva uveljavitev predkupne pravice.

Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) imata še dobra dva tedna časa, da uveljavita predkupno pravico pri prodaji 43-odstotnega deleža sklada York v Savi. Če tega ne storita, bo (ob izpolnjenih drugih odložnih pogojih, tudi presoji regulatorja) namesto Yorka v lastništvo vstopil madžarski Prestige Tourism. Kupnina naj bi znašala 38 milijonov evrov.

Načeloma SDH in Kad za odločitev potrebujeta soglasje svojih nadzornih svetov, SDH pa tudi denar, ki bi mu ga zagotovilo ministrstvo za finance. O tem smo pisali v članku Kdo odloča, ali bo Sava podržavljena. Jasne odločitve, kaj bosta državna lastnika naredila, ni, viri blizu odločevalcem pa pravijo, da je verjetnost, da bosta predkupno pravico uveljavila, večja.

Opozicija pa je medtem vložila zahtevo za izredno sejo državnega zbora na to temo ter zahteva, da vlada, ki je tudi skupščina SDH temu naloži, da uveljavi predkupno pravico.

“Špekulativni prevzem”

V opoziciji se namreč bojijo, da gre, kot je na današnji novinarski konferenci dejal Brane Golubović iz LMŠ, za “politični posel, ki nima nobene zveze z ekonomijo” in “špekulativni prevzem”.

To je obrazložil z navedbami, da že lani država ni izkoristila ponudbe za odkup deleža Yorka po ceni 35 milijonov evrov. Kot smo že pisali, je SDH po poročanju medijev tik pred koncem pogajanj lani poleti odstopil od ponudbe. “Razlogov ne vemo,” je dejal Golubović ter omenil še, da je SDH pred kratkim zavrnil tudi ponudbo Morde zavarovalnice, ki jo vodi Borut Jamnik in je v lasti Kad. Ta se je po navedbah Golubovića ponujala, da sama prevzame pravico Kada in uveljavi predkupno pravico.

“Država je dvakrat rekla ne. Nekako lahko razmišljam, da gre za nek neformalen dogovor med Madžarsko in Slovenijo ter da gre za politični posel, ki nima nobene zveze z ekonomijo,” je dejal Golubović. Nadalje je dejal, da Sava Turizem dobro posluje. “Gre za dobro podjetje, ki potrebuje pomoč države na način, da država naredi tisto, kar je ekonomsko logično. Odkupi 43-odstotni delež, k čemur se je zavezala tudi z vsemi strategijami,” je dejal. “Ker ni bilo odziva vlade, sklicujemo izredno sejo državnega zbora, v okviru katere bomo zahtevali, da vlada kot skupščina SDH temu naloži, da uveljavi predkupno pravico.”

Na pasivnost in tišino je opozorila tudi poslanka SD Meira Hot in dejala, da “vlada nima mandata, da je tiho”. Pogreša pojasnila, kaj se je v zadnjem letu dogajalo, zakaj so odstopili od pogajanj, pogreša resno zagotovilo, da bo predkupna pravica uveljavljena. “Razen iskanja grešnega kozla pri vprašanju, kdo je delež v Savi pred leti prodal skladu York, nismo slišali, kaj bo vlada zdaj naredila. Že več tednov pozivamo in naprošamo k ukrepanju, tako opozicija kot zaposleni, sindikati in državljani. Pa na drugi strani še vedno tišina,” je dejala.

Celotno izjavo si lahko ogledate v spodnjem videu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje