Dopolnila opozicije k proračunu ostala brez podpore odbora za finance

Gospodarstvo 18. Nov 202208:06 > 15:53 2 komentarja
Klemen Boštjančič
Matija Sušnik/DZ

Odbor DZ za finance je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog državnega proračuna za leto 2024. Vloženih dopolnil, s katerimi bi opozicija prerazporedila za približno 688 milijonov evrov porabe, ni podprl. V soboto bo obravnaval še predlog sprememb proračuna za leto 2023, oba pa bo DZ potrjeval prihodnji teden.

Člani odbora za finance so se s predlogom proračuna za leto 2024 seznanili že pred štirimi tedni, ko je finančni minister Klemen Boštjančič povedal, da ob odpravljanju posledic epidemije covida-19 in spopadanju z energetsko krizo zagotavlja varen javnofinančni okvir za dostojno življenje prebivalcev in nemoteno delovanje gospodarstva ter obljublja konkurenčno okolje za vlagatelje.

Od takrat se gospodarske napovedi niso spremenile, je danes povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec. “Ostajajo pa negotove razmere, povezane tako z energetsko krizo kot z inflacijo in ovirami v dobavnih verigah,” je dodala.

Vlada je tako v dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2024, ki ga je pripravila po tem, ko so se oktobra s proračunskimi načrti seznanili člani odbora za finance in tudi druga delovna telesa državnega zbora, pustila prihodke in odhodke enake, kot jih je predstavila oktobra.

V državni proračun naj bi se leta 2024 steklo 13,79 milijarde evrov, odhodki pa so določeni v višini 15,51 milijarde evrov. Primanjkljaj naj bi tako znašal 1,72 milijarde evrov.

Je pa vlada v dopolnjenem predlogu izvedla nekatere spremembe, in sicer je znotraj finančnih načrtov ministrstev za infrastrukturo ter izobraževanje, znanost in šport prerazporedila skupaj 21 milijonov evrov za investicije v cestno in športno infrastrukturo.

Za današnjo obravnavo sta poslanski skupini opozicije vložili še 37 dopolnil v skupni vrednosti nekaj več kot 688 milijonov evrov, od katerih odbor za finance kot matično delovno telo ni podprl nobenega. Svojih dopolnil ni pripravil.

V soboto bo imel odbor na dnevnem redu še predlog sprememb proračuna za leto 2023, proračunske dokumente za prihodnji dve leti pa bo DZ potrjeval na redni novembrski seji, ki se začne v ponedeljek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje