Predsednica ECB Lagarde: Obrestne mere se bodo še višale

Christine Lagarde
REUTERS/Heiko Becker

Poleg današnje odločitve sveta Evropske centralne banke, da glavne obrestne mere v evrskem območju dvigne za 0,5 odstotne točke, je odmevala tudi izjava predsednica ECB Christine Lagarde. Ta je namreč napovedala, da ECB še ni na koncu zvišanja obrestnih mer. Lagarde pa je zagotovila, da so banke v evrskem območju kljub nedavnim pretresom v bistveno boljšem položaju kot leta 2008.

Svet Evropske centralne banke (ECB) še ni na koncu zviševanja obrestnih mer, je po seji sveta povedala predsednica ECB Christine Lagarde. Osrednji organ evrske denarne politike je danes kljub pretresom na finančnih trgih v zadnjih dneh ostal na začrtani poti zaostrovanja denarne politike in glavne obrestne mere v evrskem območju zvišal za 0,5 odstotne točke.

Je pa omilil smernice glede nadaljnjih potez denarne politike. Namesto izrecne napovedi dodatnih zvišanj je ob odločnosti, da zagotovi čimprejšnjo vrnitev inflacije na ciljno dvoodstotno raven v srednjeročnem obdobju, zapisal, da bodo sklepi odvisni od ocene inflacijskih obetov v luči najnovejših ekonomskih in finančnih podatkov, dinamike osnovne inflacije in intenzivnosti prenosa denarne politike.

Predsednica ECB Lagarde je novinarjem po seji povedala, da je današnja odločitev o dvigu obrestnih mer ni bila sprejeta enoglasno. Trije oziroma štirje člani sveta so po njenih besedah izrazili nestrinjanje, saj da bi potrebovali več časa za preučitev trenutnih razmer.

A Francozinja je v luči zadnjih napetost v bančnem sistemu, ki so se v Evropo preselile iz ZDA, dejala, da ni kompromisov med finančno in cenovno stabilnostjo. “Storili smo, kar smo nameravali,” je bila jasna in to argumentirala z besedami, da bo inflacija po napovedih predolgo ostala močno nad dvoodstotnim srednjeročnim ciljem.

Po njenih besedah je pred svetom ECB še del poti pri zviševanju obrestnih mer v odzivu na inflacijo. Je pa priznala, da “v tem trenutku nadaljnje poti denarne politike ni mogoče natančno opredeliti”. “Odločitve bodo odvisne od podatkov,” je dodala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Preberite še: ECB dvignila obrestne mere: krediti bodo še dražji

ECB je sicer danes objavila najnovejše napovedi glede inflacije in gospodarske rasti. Pričakovanja glede inflacije so nekoliko ugodnejša, pri rasti BDP pa je za letos napovedana višja rast, za prihodnji dve leti pa predvsem zaradi negativnih učinkov zaostrovanja denarne politike nekoliko nižja. Je pa Lagarde opozorila, da so bile projekcije pripravljene še pred zadnjimi pretresi na finančnih trgih, ki da vnašajo v napovedi novo negotovost.

Predsednica ECB je opozorila, da je zadnje umirjanje skupne izmerjene inflacije predvsem posledica popuščanja pritiskov na strani cen energije, medtem ko se prehranska inflacija še naprej krepi, visoka pa ostaja tudi osnovna inflacija, torej tista brez cen energije in hrane. To kaže, da inflacijski pritiski prodirajo v vse segmente gospodarstva, spodbujajo jih plačni pritiski in pa dejstvo, da podjetja uspejo kljub inflaciji ohranjati visoko dobičkovnost.

V tej luči je Lagarde evrske države spet pozvala, naj ob popuščanju energetske draginje nemudoma in usklajeno začnejo umikati državno podporo gospodinjstvom in prebivalstvu, saj se bodo v nasprotnem primeru srednjeročni cenovni pritiski krepili, to pa bo terjalo bolj odločno zaostrovanje denarne politike.

ECB
Ralph Orlowski/REUTERS

Pri gospodarski rasti pa medtem po njenih besedah kljub pričakovani okrepitvi gospodarske dejavnosti v preostanku tega leta prevladujejo tveganja, da bo rast nižja od napovedi. Eden od potencialnih vzrokov za nižjo rast je tudi daljše vztrajanje napetosti na finančnih trgih.

Glede slednjih je Lagarde ponovila, da je bančni sektor v evrskem območju odporen z močno kapitalsko in likvidnostno pozicijo. Dodala je, da je zaradi vseh sprememb v zadnjih letih v povsem drugačni kondiciji kot leta 2008.

Vseeno pa se je ECB pripravljena odzvati, kot bo treba, da ohrani cenovno in finančno stabilnost v evrskem območju, za to ima po besedah Francozinje tudi ustrezna orodja. Spomnila je, da je v preteklosti ECB že pokazala ustvarjalnost pri odzivu na likvidnostne težave bank, ki pa jih trenutno ne vidijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.