Premogovnik uvaža za 50 milijonov evrov premoga iz Indonezije

Gospodarstvo 17. Nov 202209:03 1 komentar
Deponija premoga
Premogovnik Velenje

Premogovnik Velenje je s švicarskim trgovcem Petraco Oil Company iz Lugana sklenil dve pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Okvirna vrednost prve pogodbe brez davka znaša 42,5 milijona dolarjev (40,96 milijona evrov), vrednost druge pogodbe pa je 7,9 milijona dolarjev (7,61 milijona evrov), so povedali v Premogovniku Velenje. Podatka, koliko premoga bodo dobili za omenjeno ceno, v premogovniku niso razkrili.

Velenjskemu premogovniku sicer v zadnjem obdobju ne uspe zagotavljati dovolj premoga za delovanje elektrarne. Razlog so ponavljajoče se geomehanske težave premogovnika, pa tudi ukrepi, ki so bili v preteklosti sprejeti zaradi načrtovanega opuščanja rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po načrtovanem zaključku odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je vlada odločila, da je treba premog v Teš uvažati, dokler Premogovniku Velenje izkopa ne bo uspelo dvigniti na zadovoljivo raven.

Teš 6 bo stal vsaj do konca novembra

Zaradi varčevanja s premogom je trenutno zaustavljen šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Zaustavitev bo trajala vsaj do konca meseca. Šoštanjsko termoelektrarno so začasno izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki večje in bo njen uvoz predvidoma dražji kot zdaj.

Testirajo še pet vrst premoga

Teš je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja opravil postopke testiranja 10.000 ton indonezijskega premoga. Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog so pokazali, da je premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen, so sporočili.

Teš testira tudi pet drugih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Ko bo test posamezne vrste premoga zaključen, bo Teš Premogovniku Velenje predstavil elaborat z rezultati testiranja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje