Močan udarec Nemčije Rusiji, ruski odziv pa: pripravite se na nore cene plina

Gospodarstvo 22. Feb 202212:24 > 16:00 15 komentarjev
Severni tok 2
PROFIMEDIA

Nemška vlada je napovedala ustavitev odobritve projekta Severni tok 2. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da s projektom v teh kriznih okoliščinah ne bodo nadaljevali. Gre za enega prvih ukrepov proti Rusiji, ki je v ponedeljek priznala separatistični regiji Doneck in Lugansk kot neodvisni.

Nemčija je storila prvi korak v ukrepih proti Rusiji in ustavila postopek certificiranja plinovoda Severni tok 2. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je postopek ustavljen, odločitev pa je odgovor na ruske poteze v Ukrajini. Scholz je dejal, da je zaprosil ministrstvo za gospodarstvo, naj umakne obstoječe poročilo o analizi zanesljivosti oskrbe pri nemški zvezni agenciji za omrežja. “Sliši se kot tehničen korak, vendar je administrativen korak, da ne bomo izdali certificiranja plinovoda, nujen. Brez tega Severni tok 2 ne more začeti delovati,” je dejal Scholz. Gradnja plinovoda je sicer že bila zaključena, vendar projekt potrebuje potrditev regulatorjev, preden lahko po njem začne teči plin. Prvi sveženj predlogov za ukrepe proti Rusiji je pripravila tudi Evropska unija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je kasneje zatrdil, da kljub napetostim v odnosih z Zahodom zaradi Ukrajine njegova država ne bo prekinila dobav plina. “Rusija bo še naprej zagotavljala nemoteno dobavo surovin, vključno z utekočinjenim plinom, na svetovne trge,” je zatrdil Putin na srečanju držav izvoznic plina.

Nekdanji ruski premier in predsednik Dmitrij Medvedjev je po odločitvi Nemčije Evropejce posvaril, naj se pripravijo na visoke cene plina. “Dobrodošli v pogumnem novem svetu, v katerem bodo Evropejci zelo kmalu plačevali dva tisoč evrov za tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina,” je zapisal na Twitterju.

Scholz pred tem ni želel vpletati projekta Severni tok 2 v spor med Rusijo in Ukrajino. Ob obisku ameriškega predsednika Joeja Bidna je na to temo komentiral le, da so na mizi vse možnosti. Na drugi strani je Biden dejal, da bo projekt Severni tok 2 v primeru ruske invazije na Ukrajino “zaključen”. Več podrobnosti o Severnem toku 2 si lahko preberete TUKAJ. Odločitev je presenetljiva, saj je do prvega ukrepa proti Rusiji prišlo še pred rusko invazijo na Ukrajino. Spomnimo, ameriški državni sekretar Antony Blinken je še v nedeljo zavrnil možnost, da bi sankcije zoper Rusijo uvedli pred morebitnim napadom.

Medtem je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahteval takojšnjo ustavitev projekta Severni tok 2 in ob tem pozval k takojšnjim sankcijam proti Rusiji. Prepričan je o nadaljnji ruski agresiji proti Ukrajini.

Odločitev nemške vlade so pričakovano pozdravile ZDA in Ukrajina. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je odločitev Berlina opisal kot “moralno, politično in praktično pravilen korak v sedanjih razmerah”. “Pravo vodstvo pomeni težke odločitve v težkih časih. Nemška poteza dokazuje prav to,” je zapisal na Twitterju.

Že zjutraj po evropskem času je sankcije proti Rusiji uvedel ameriški predsednik Joe Biden. Ta je kmalu po Putinovemu priznanju neodvisnosti separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk uvedel sankcije proti vsem, ki bodo tam opravljali kakršnekoli transakcije. Sankcije prepovedujejo nove investicije v omenjenih regijah, ob tem pa tudi prepovedujejo izvoz iz ZDA ter zamrznitev premoženje omejenih regij in posameznikov iz regij v ZDA. Več o sankcijah Zahoda zoper Rusijo preberite v tem prispevku

Kaj je plinovod Severni tok 2 in zakaj mu Zahod namenja toliko pozornosti?

Plinovod Severni tok 2 povezuje rusko naselje Ust-Luga in nemški Greifswald ter z izjemo izhodiščne točke poteka vzporedno z že obstoječim plinovodom Severni tok (1). Dolg je 1.234 kilometrov, poteka po Baltskem morju, in sicer po vodah petih držav: Rusije, Finske, Švedske, Danske in Nemčije, je brati na spletni strani projekta.

Severni tok 2, ki je v lasti podjetja Nord Stream AG, katerega večinski lastnik je ruski Gazprom, bo podvojil količino ruskega plina, ki po plinovodu Severni tok že priteka v Nemčijo. Ko bo nemški regulator plinovodu prižgal zeleno luč, bo količina plina, ki bo pritekla po tem plinovodu, lahko poskrbela za (cenovno ugodno) ogrevanje 26 milijonov nemških domov.

Projekt gradnje plinovoda je že dalj časa kamen spotike med Nemčijo in ZDA, pa Poljsko in Ukrajino. Razlog je geopolitičen. Washington projekt kritizira, saj bo, kot pravijo, Nemčija še bolj odvisna od ruskega plina, medtem pa Poljska in Ukrajina projektu nasprotujeta, saj bosta ob zaslužek, ki ga Rusija plačuje za tranzit plina skozi obstoječa plinovoda, ki vodita čez ti državi.

Svoje nasprotovanje plinovodu so ZDA izkazale tudi s sankcijami podjetij oziroma investitorjev, ki so sodelovali pri gradnji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje