Zelenski po ruskem priznanju: Ni nas strah

Svet 22. Feb 202206:53 > 09:55 1 komentar
Volodimir Zelenski
REUTERS

Odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna doslej samooklicani Ljudsko republiko Doneck in Ljudsko republiko Lugansk, je sprožila številne odzive v državi in širše. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pričakuje učinkovito podporo partnerskih držav, ob tem pa poudarja: "Ni nas strah." Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal sankcije proti vsem, ki bodo v omenjenih regijah opravljali kakršnekoli transakcije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj priznal regiji Doneck in Lugansk kot neodvisni. Po poročanju Guardianovega dopisnika iz Moskve je Putin na območje samooklicanih ljudskih republik po podpisu odloka že poslal rusko vojsko na misijo ohranjanja miru. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po ruski odločitvi dejal, da jih ni strah, ob enem pa pričakuje jasno in učinkovito podporo partnerskih držav.

Bidnove sankcije sicer prepovedujejo nove investicije v separatističnih regijah, prepoved izvoza v ZDA iz omenjenih regij, kakor tudi izvoza iz ZDA, prepoved vseh vrst finančnih transakcij in zamrznitev premoženja omenjenih regij in posameznikov iz omenjenih regij v ZDA, kot bo določilo ministrstvo za finance ZDA. Uvaja se tudi prepoved vstopa v ZDA osebam, ki jih bosta izbrala State Department in ministrstvo za domovinsko varnost. Sankcije je že napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, ki je razložila, da gre za ločene sankcije od tistih, ki bodo uvedene, če bo Rusija nadaljevala z oboroženo agresijo proti Ukrajini.

Zunanji ministri Evropske unije na nujnem izrednem zasedanju

Odzval se je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Potezo Rusije je označil za predvidljivo in sramotno dejanje. Dodal je, da rusko potezo najostreje obsojajo, kar je sporočil tudi ukrajinskemu zunanjemu ministru Dmitriju Kulebi. Medtem je Avstralija pozvala svoje osebje na veleposlaništvu v Lvovu, naj zapustijo Ukrajino. Po poročanju BBC, bodo odpotovali v Romunijo in na Poljsko, kjer bodo pomagali Avstralcem, ki bodo želeli zapustiti Ukrajino. Avstralsko veleposlaništvo bo začasno zaprto. Evropska unija bo o sankcijah proti Rusiji odločila danes popoldan, je povedal visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell. Danes dopoldne se v Bruslju sestajajo veleposlaniki članic pri EU, ki bodo razpravljali o naboru sankcij. Nato bo v Parizu po srečanju o indijsko-pacifiški regiji izredno neformalno zasedanje zunanjih ministrov unije, ki bodo sprejeli odločitve o sankcijah, je povedal Borrell.

“Zdaj bo postalo jasno, kdo je naš pravi prijatelj in partner in kdo želi Rusijo prestrašiti le z besedami. Priznanje neodvisnosti okupiranih območij Donecka in Luganska lahko pomeni enostranski umik iz sporazuma iz Minska”, je dejal Zelenski v nagovoru Ukrajincem. Zelenski je dejal, da se Ukrajina ne bo odzvala na provokacije, vendar pa se ne bo odpovedala svojemu ozemlju, čeprav sanja le o miru. “Zvesti smo mirni in diplomatski poti, ki ji bomo sledili,” je dejal Zelenski.

Moskva je sicer danes sporočila, da je ruski zunanji minister Sergej Lavrov še vedno pripravljen na pogovore z ameriškim državnim sekretarjem Blinknom. “Vedno smo naklonjeni diplomaciji,” je poudarila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. “Tudi v najtežjih časih smo povedali, da smo pripravljeni na pogajalski proces,” je na vprašanje, ali odločitev o priznanju samooklicanih republik vpliva na načrte za srečanje zunanjih ministrov Rusije in ZDA.

Ruska odločitev je sprožila tudi številne odzive med ukrajinskimi državljani. Kot poroča BBC, so bili številni na ulicah glavnega mesta Kijev presenečeni, nekateri pa so se pripravljeni tudi boriti za državo, če bi bilo to potrebno. “Sem zelo šokirana,” je dejala 22-letna kuharica, ki prihaja iz Donecka. Artem Ivašenko je odločitev o priznanju opisal kot “najstrašnejšo novico”, odkar je leta 2104 pobegnil iz omenjene regije. “Del domovine sem izgubil, odvzeli so mi jo in zato jo bom zaščitil,” je dejal Ivašenko.

Ena od prebivalk Kijeva pa je za AP povedala: “Zakaj je morala Rusija priznati samooklicani regiji? Če bi sosed prišel v vaše stanovanje in vam rekel, da je ta soba njegova, bi vas zanimalo njegovo mnenje ali ne? To je vaše stanovanje in vedno bo. Naj Rusi priznajo, kar hočejo. Vendar po mojem mnenju lahko to izzove tudi vojno, saj se bodo ljudje borili za svojo državo.”

Nekaj ur po odločitvi Putina so na obrobju Donecka opazili tanke in druge oklepnike oziroma tovornjake. Reuters poroča, da je njihov poročevalec opazil vsaj pet tankov na obrobju mesta.

Tanki Ukrajina Tanki Ukrajina
Alexander Ermochenko/REUTERS
Tanki Ukrajina Tanki Ukrajina
Alexander Ermochenko/REUTERS
Tanki Ukrajina Tanki Ukrajina
Alexander Ermochenko/REUTERS
Tanki Ukrajina Tanki Ukrajina
Alexander Ermochenko/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje