Prvo reševanje globalne banke po 2008: več kot 50 milijard za Credit Suisse

Gospodarstvo 16. Mar 202309:47 > 13:16 5 komentarjev
Credit Suisse
Jonathan Drake/REUTERS

Credit Suisse bo prva večja globalna banka, ki jo bodo reševali po letu 2008. Po krepkem padcu delnic ji bo švicarska centralna banka zagotovila več kot 50 milijard evrov. "Moja ekipa in jaz smo odločeni, da gremo naprej v smeri, ki bo vodila v bolj enostavno in bolj osredotočeno banko, delujočo na podlagi potreb svojih strank," je ob tem sporočil izvršni direktor banke Ulrich Koerner.

Švicarska centralna banka bo banki Credit Suisse s sedežem v Zürichu zagotovila skoraj 54 milijard dolarjev (skoraj 51 milijard evrov) in tako okrepila njeno likvidnost po krepkem padcu delnic, je sporočila Credit Suisse. Centralna banka je namreč presodila, da Credit Suisse izpolnjuje kapitalske in likvidnostne zahteve, ki veljajo za sistemsko pomembne banke.

Credit Suisse je v sporočilu za javnost, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, zapisala, da bodo likvidnostna sredstva centralne banke pripomogla k okrepitvi osrednje dejavnosti banke. Centralna banka bo sicer ob zagotovitvi likvidnosti odkupila tudi do tri milijarde frankov (dobre tri milijarde evrov) dolga banke.

“Odločna akcija centralne banke”

Credit Suisse bo tako prva večja globalna banka, ki jo bodo reševali po letu 2008. “To kaže na odločno akcijo centralne banke, da okrepi Credit Suisse v času strateškega prestrukturiranja, ki bo vodilo v večjo vrednost za naše stranke in delničarje,” je dejal izvršni direktor banke Ulrich Koerner. Dodal je: “Moja ekipa in jaz smo odločeni, da gremo naprej v smeri, ki bo vodila v bolj enostavno in bolj osredotočeno banko, delujočo na podlagi potreb svojih strank.”

Vodja evroskupinie verjame, da se banke v evroobmočju lahko spopadajao s trenutnimi vrenji

Vodja evroskupine Paschal Donohoe verjame v sposobnost bank v območju evra za uspešno spopadanje s trenutnim vrenjem. Banke imajo zadostne kapitalske blažilnike, potrebne za spopad z aktualnimi tveganji za bančni in svetovni finančni sistem, je dejal v intervjuju za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Poleg tega so banke pripravljene na nadaljnje zviševanje obrestnih mer, je ocenil Donohoe. Prepričan je, da je denarna politika v Evropi ustrezna; da je delovala in še deluje. Priznal pa je, da ob trenutni situaciji ni povsem sproščen, pogovor povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Credit Suisse so v zadnjih letih pretresli številni škandali, tečaj delnice pa je strmoglavil v sredo, ko je večinski lastnik Savdska nacionalna banka zavrnil nadaljnje finančne injekcije v banko, če bi se te izkazale za potrebne.

“Zdaj imamo v lasti 9,8 odstotka banke. Če presežemo 10 odstotkov, začnejo veljati nova pravila in nismo naklonjeni novemu regulativnemu režimu,” je v pogovoru za Bloomberg TV dejal predsednik Savdske nacionalne banke Amar Al Hudairi.

Predsednik uprave Credit Suisse Axel Lehmann je sicer že v sredo miril trge, da banka ne potrebuje pomoči in da težave banke ne gre primerjati s propadom ameriških bank SVB in Signature.

Delnice so se v sredo med trgovanjem znižale za več kot 30 odstotkov in padle rekordno nizko, trgovalni dan pa končale 24,24 odstotka nižje pri 1,697 švicarskega franka.

Kot po poročanju nemške tiskovne agencije dpa navajajo v Credit Suisse, je banka še vedno kapitalsko trdna, depoziti strank pa so varni. Spomnili so na proces prestrukturiranja, ki teče, in dodali, da bo Credit Suisse čez dve leti drugačna banka – bolj stabilna in bolj osredotočena na Švico.

Borze v Aziji v minusu

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, padel za 0,80 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v indeksu FTSE TWSE v povprečju pocenile za 0,96 odstotka. Indeks borze v Sydneyju All Ordinaries je padel za 1,52 odstotka, v Singapurju pa STI za 0,86 odstotka. Indeks Hang Seng medtem na hongkonški borzi izgublja 1,92 odstotka, v Šanghaju pa je indeks Shanghai Composite 1,12 odstotka pod izhodiščem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje