Komisija za nadzor javnih financ prekinila razpravo o kadrovanju v energetiki

Gospodarstvo 06. Dec 202117:54 > 18:03 0 komentarjev
Električni števec
Srdjan Živulović/Bobo

Komisija DZ za nadzor javnih financ je danes na zahtevo poslancev SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP, razpravljala o kadrovanju v energetiki. Medtem ko so predlagatelji opozorili, da kadruje politika, je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec poudaril, da je kadrovanje v pristojnosti nadzornih svetov in SDH. Komisija je sicer sejo prekinila.

Poslanec SAB Andrej Rajh je v imenu predlagateljev poudaril, da so kadrovanja v energetiki, pri tem je izpostavil podjetje Gen-I, kjer prvemu možu Robertu Golobu niso podaljšali mandata, politična. To kaže tudi izjava Toneta Krkoviča, zdaj zaposlenega v Gen-I, da mu je o menjavi Goloba pred enim letom namignil Rok Snežič, domnevni davčni svetovalec premiera Janeza Janše.

Da pustiš podjetje, ki je promet povečalo z dveh na tri milijarde evrov in za štirikrat povečalo dobiček, je za predlagatelje seje neodgovorno in nedopustno, sprašujejo se, kakšni so interesi, ali se ga želi oškodovati. Kompetentni kadri so ključni za vsako podjetje, medtem pa je izbira kadrov zgolj na političnih preference lahko za podjetja tudi zelo škodljiva in ima lahko za davkoplačevalce katastrofalne posledice, je poudaril.

Na seji ni bilo predstavnika SDH

Pri tem je kot primer neodgovornega ravnanja dal Telekom Slovenije, na čelu katerega je Cvetko Sršen iz kvote SDS in ki je nedavno čez noč svojim odjemalcem odpovedal pogodbe o dobavi električne energije, ti pa bodo, če do 8. decembra ne bodo našli drugega ponudnika, prešli na sistem zasilne oskrbe, kar je štirikrat višji strošek. Ob tem se je vprašal, ali se bo ta zgodba ponovila tudi v primeru Gen-I.

SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

Zamenjava direktorja ni nič običajnega, hitrost in razsežnost pa odpirata števila vprašanja. Kadruje se celo v pisarnah generalnih sekretarjev strank in to odpira številna vprašanja, je dejal Rajh in dodal, da je to javno povedal tudi odstavljeni prvi mož Elektra Ljubljane Andrej Ribič. Rajh je spomnil tudi na izjavo ministra Jerneja Vrtovca iz Hrastnika, da se bo treba posloviti od določenih posameznikov, ki so na položaju 15 let ali več, če se želi ustrezno voditi dolgoročne investicije. Kritičen je bil do tega, da se menja dobre vodje, in obžaloval, da na seji ni bilo predstavnika Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Vrtovec, kot je poudaril, ne razume čisto dobro, kaj ima vlada s kadrovanjem v podjetjih. Kadrovanje v državnih podjetjih je stvar nadzornih svetov, ki nosijo tudi odgovornost, in SDH, je poudaril minister, ki posameznih kadrovanj ne komentira, saj da imamo za to pristojne institucije.

Energetika pred velikimi izzivi

Ob tem je poudaril, da je energetika pred velikimi izzivi, da se dosežejo podnebni cilji, razogljičenje in energetska neodvisnost, tu si želi, da bi bila politika enotna. Zanj je nesprejemljivo, da trenutno proizvedemo le dva odstotka energije iz sonca, pri tem pa navedel, da nekateri na priklop sončne elektrarne čakajo več kot pol leta, nekateri jih sploh ne morejo priklopiti. In od tu izhaja njegova izjava iz Hrastnika, je povedal Vrtovec, ki bi si želel, da bi se pogovarjali o izzivih, ki so v pristojnosti vlade, pripravi ustrezne zakonodaje, strategij, umeščanja v prostor ipd.

Seje sta se udeležila tudi Ribič, ki je ponovil, kje se je njegova razrešitev začela, in razrešeni direktor Elektra Maribor Boris Sovič, ki sta poudarila, da so priklopi sončnih elektrarn na omrežje odvisni od moči omrežja, torej ti niso možni tam, kjer je omrežje šibko. Obljubljati ljudem sončne elektrarne, toplotne črpalke in električna vozila, ne pa poskrbeti za sredstva za razvoj omrežij, je po Sovičevi oceni nepošteno in zavajajoče.

Golob je na seji med drugim povedal, da je Gen-I vložek države v višini 35 milijonov evrov povečal za šestkrat, nizka maržnost, ki jo jim očita politika, pa da temelji na zanesljivi oskrbi odjemalcev, da imajo ti nizke cene. Zanj šteje donos na kapital, ta je bil lani v Gen-I 15-odstoten, medtem ko je bil v SDH štiriodstoten. Po njegovi oceni je namen menjave, kako priti do denarja, ne pa nizke cene in zelena preobrazba. Vsa vprašanja, ki so se pojavila v javnosti, pa da so se sprožila po tem, ko ni hotel mirno oditi.

Poslanci opozicije kritični do vlade pri kadrovanju

Krkovič, ki je razkril, da ga je na Golobovo menjavo opozoril Snežič, pa je danes komisiji med drugim povedal, da je novembra obiskal predsednika uprave SDH Janeza Žlaka na njegovem domu. Žlak naj bi mu nekaj dni pred sejo nadzornikov, na kateri so odločali o ponovnem imenovanju Goloba na vrh Gen-I, povedal, da bo imel Golob protikandidata, čeprav ga še nimajo. Potožil naj bi mu tudi, da so od 150 nadzornikov, ki so jih zamenjali v letu in pol, le tri zamenjali na osnovi presoje SDH, vse ostale pa so na osnovi odločitve generalnih sekretarjev SDS, NSi in SMC.

Poslanci opozicije so bili v razpravi kritični do ravnanja vlade pri kadrovanju. Za Roberta Pavšiča (LMŠ) Vrtovčevo kategorično zanikanje postaja počasi že nevzdržno, saj da obstaja cela vrsta dokazov, ki se jim ne bo moč izogniti. Po njegovem je Vrtovca na laž postavil notranji minister Aleš Hojs, ki je v oddaji Tarča rekel, da vlada nastavlja kadre. “Ko ste v opoziciji, kričite, kaj vse je narobe, ko pridete v pozicijo, pa na najbolj brutalen način povozite, kar ste zagovarjali še pred enim letom,” je dejal.

Robert Golob
Borut Živulović /BOBO

Rajh bi si želel, da se dobre direktorje zamenja z boljšimi, ne pa z “našimi”. “O tem danes razpravljamo, ne pa o infrastrukturnih problemih,” je dejal in opozoril na dvojne standardne, da je bila vlada tiho, ko je Telekom Slovenije čez noč odpovedal dobavo elektrike, kar je posledica političnega kadrovanja. Tudi Janja Sluga (NeP) nima težav z zamenjavo, če je naslednik sposobnejši, boljši in bolj kompetenten, ima pa težavo, da minister, ki je povedal, da se bodo morali nekateri v energetiki posloviti, govori, da z menjavami nima nič. Kadrovski cunami, ki smo mu priča, je grozljiv, obstoječa oblast kot pri drugih stvareh dosega nove mejnike, ki so nepojemljivih razsežnosti, je dejala in naštela menjave v HSE, Borzenu, Pošti Slovenije, Elektru Ljubljana, Elektru Maribor itd.

Za Franca Trčka (SD) je problem v političnem kadrovanju in “šalebajzeraju”, temu je treba na volitvah reči ne, je dejal. Marko Bandelli (SAB), ki je prepričan, da ima vlada agendo, ki je začela lomastiti povsod, je med drugim poudaril, da je vlada v letu in pol zamenjala več kot 2000 ljudi. Medtem je poslanec NSi Aleksander Reberšek opozoril na pravila korporativnega upravljanja, da se ve, kdo je pristojen za imenovanja vodilnih, to so nadzorni sveti, ne pa minister. Ključni so poslovni rezultati, te tehtajo nadzorniki, je dejal in dodal, da o razlogih za menjave ne želi špekulirati, ker to ni stvar politike, ampak organov družbe. Ob tem je LMŠ očital, da jim očitajo politično kadrovanje, medtem pa sama napoveduje čistke, ko pride na oblast.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!