Rekordna raven: julijska inflacija v območju z evrom 8,9-odstotna

Gospodarstvo 18. Avg 202212:28 > 12:31 0 komentarjev
Bankovci
Foto: Bor Slana/BOBO

Inflacija v območju z evrom je julija dosegla 8,9 odstotka, je v drugi oceni potrdil evropski statistični urad Eurostat. Gre za novo rekordno raven, inflacijo pa še naprej spodbujajo predvsem visoke cene energije. V EU se je z junijskih 9,6 odstotka povzpela na 9,8 odstotka. Slovenija je julija imela 11,7-odstotno inflacijo.

Junija je inflacija v območju z evrom znašala 8,6 odstotka.

Julija lani je območje z evrom beležilo 2,2-odstotno inflacijo, EU pa 2,5-odstotno.

Najnižjo inflacijo so julija letos imeli v Franciji in na Malti (6,8-odstotno) ter na Finskem (osemodstotno). Najvišjo pa so imele Estonija (23,2-odstotno), Latvija (21,3-odstotno) in Litva (20,9-odstotno).

V primerjavi z junijem je v šestih državah EU letna inflacija padla, v treh ostala stabilna, v 18 članicah pa se je okrepila, v drugi oceni ugotavlja Eurostat.

Julija so k rasti cen ponovno največ prispevale cene energije, ki so bile za 39,6 odstotka višje kot pred letom dni (junija za 42 odstotkov). Cene hrane, alkohola in tobaka so se v tem času zvišale za 9,8 odstotka (junija za 8,9 odstotka), neenergetskega industrijskega blaga za 4,5 odstotka (junija za 4,3 odstotka), cene storitev pa za 3,7 odstotka (junija za 3,4 odstotka).

V Sloveniji je bila letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, julija 11,7-odstotna, mesečna rast cen življenjskih potrebščin pa je bila 0,9-odstotna, je pokazala druga ocena evropskih statistikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!