Revizija prejemkov Roberta Goloba: Novšak ne posluša Počivalška

Gospodarstvo 19. Jan 202213:45 > 15:53 3 komentarji
Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

V skupini Gen so negativno odgovorili na poziv gospodarskega ministrstva Zdravka Počivalška, naj preverijo in uskladijo prejemke nekdanje uprave Gen-I Roberta Goloba ter nekaterih drugih družb v skupini s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom. "Člani organa nadzora so svoje naloge dolžni opravljati etično, pošteno in odgovorno, kar v obravnavanem primeru nedvomno ni v celoti uresničeno," sporočajo z ministrstva.

Ministrstvo za gospodarstvo je decembra pozvalo družbenici Gen-I – to sta podjetji Gen energija in Gen-EL, da morata preveriti skladnost vseh bruto izplačanih prejemkov vodstvenih kadrov z določili Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD) ali tako imenovanega Lahovnikovega zakona.

A danes sporočajo, da so “od skupine Gen po pozivu za dostavo oziroma uskladitev pogodb prejeli negativen odgovor”. Omenimo, da je prvi nadzornik Gen-I Martin Novšak, direktor Gen energije. Temu smo že na začetku meseca poslali novinarsko vprašanje, ali so poročali ministrstvu, a odgovora nismo dobili. Danes smo jih ponovno pozvali, da odgovorijo.

Na ministrstvu niso zadovoljni: “Člani organa nadzora so svoje naloge dolžni opravljati etično, pošteno in odgovorno, kar v obravnavanem primeru nedvomno ni v celoti uresničeno.”

Domnevno sporne nagrade

Lahovnikov zakon omejuje višino plač direktorjem podjetij v večinski državni lasti, in sicer glede na povprečno plačo v državnem podjetju. Člani uprave lahko dobijo od tri do petkratnik povprečne bruto plače v podjetju – odvisno od velikosti in panoge podjetja. 

Kot je znano, so imeli Robert Golob in njegova ožja ekipa precej višje prejemke na račun visokih nagrad.

Golob je po izračunu Financ (ki jih je na novembrskem dogodku potrdil tudi sam Golob) v letu 2020 prejel 214 tisoč evrov neto plače, od tega je fiksna plača znašala dobrih 75 tisoč evrov neto, gibljivi del prejemkov deset tisoč evrov neto, nagrada za uspešnost pa mu je prinesla dobrih 114 tisoč evrov neto.

To je več, kot bi dobil, če bi v podjetju upoštevali omejitve Lahovnikovega zakona.

Zdravko Počivalšej
PROFIMEDIA

Luknja v zakonu

Na začetku decembra se je ob Golobovo plačo spotaknilo ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Ker je Gen-I državno podjetje, so podvrženi Lahovnikovemu zakonu, menijo na ministrstvu, ki zato – kot je razumeti iz javno dostopnih informacij – želi, da poslovodstva skupine Gen vračajo presežne prejemke.

Golob pa se je do zdaj očitno branil s tem, da Gen-I ni bil od nekdaj v državni lasti. Spomnimo, da se je današnja lastniška struktura oblikovala pred petimi leti, ko je namesto Petrola v lastništvo trgovca poleg državne Gen energije vstopil Elektro Ljubljana (ta je v 80-odstotni državni lasti). Golob je v eni od novembrskih oddaj Tarča na RTV Slovenija dejal, da “Lahovnikov zakon ne predvideva, da je treba v primeru spremembe lastništva usklajevati pogodbe za nazaj”.

Bi lahko Golob vračal visoko nagrado?

Z ministrstva so danes sporočili, da v skupini Gen “v delu pritrjujejo ministrstvu”. Tako naj bi v komunikaciji pritrdili, da so zavezanci po Lahovnikovem zakonu od lanskega maja.

Če bi se to v postopku potrdilo, bi moralo poslovodstvo za obdobje od maja do novembra vračati presežek prejemkov, kar ob – še nepotrjenih – novicah, da naj bi se Golobu za lansko leto obetala milijonska nagrada, ni malo denarja. A poudarimo, da postopek pri ministrstvu še poteka, najverjetneje pa ne bo kmalu končan.

Omenimo še, da je Golob nedavno dejal, da ima od poteka mandata sredi novembra plačo, ki je usklajena z Lahovnikovim zakonom. Konec meseca je na sodišču še en narok v postopku sodnega imenovanja uprave Gen-I, kamor bi sodišče lahko postavilo Goloba, ta pa pravi tudi, da bo prav tiste dni sporočil, ali se aktivno podaja v politiko.

PREBERITE ŠE:

Gen-I: Vodstev hčerinskih družb Lahovnikov zakon ne zavezuje

Iz Gen-I so medtem sporočili, da so za hčerinski družbi Gen-I Sonce in Elektro energija, za kateri je ministrstvo prav tako zahtevalo preverbo prejemkov, odgovorila. Kot so povedali za STA, tudi s pridobljenimi neodvisnimi strokovnimi pravnimi mnenji.

“Iz pridobljenih neodvisnih strokovnih pravnih mnenj izhaja, da so bile pogodbe poslovodnima osebama družb Gen-I Sonce in Elektro energija sklenjene v obdobju, ko družba Gen-I in družbe v njeni skupini niso bile zavezanke po zakonu o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti RS in samoupravnih lokalnih skupnosti, vsled česar določila zakona na izvajanje prej omenjenih pogodb ne učinkujejo,” so poudarili.

Kaj je ministrstvu odgovoril Novšak kot predstavnik lastnice Gen-I, niso pojasnili.

STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje