Omikron bi lahko pomenil konec epidemije, če se ne zgodi ta scenarij

Koronavirus 19. Jan 202211:31 > 12:00 4 komentarji
omikron
PROFIMEDIA

Ker se omikron hitro širi in okuženi redkeje zbolijo s hudim potekom bolezni, bi se lahko pandemija covida-19 spremenila v endemijo. To bo mogoče, če se ne bo pojavila nova različica, ki bi se izmaknila imunskemu odzivu na prejšnjo, je dejal direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci.

Še vedno je prezgodaj za napoved, ali bo hitro širjenje omikrona spremenilo covid-19 iz pandemije v endemijo. “A upam, da je tako,” pravi direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci.

Endemične bolezni so v populaciji stalno prisotne, a ne prizadenejo velikega števila ljudi in ne motijo delovanja družbe tako, kot je to običajno za pandemije, piše CNN. Ker se omikron hitro širi in okuženi redkeje zbolijo s hudim potekom kot pri prejšnjih različicah, bi se lahko pandemija spremenila v endemijo.

“To se bo zgodilo le, če se ne bo pojavila nova različica, ki bi se izmaknila imunskemu odzivu na prejšnjo,” je Fauci povedal na virtualnem davoškem srečanju, ki ga vsako leto pripravi Svetovni gospodarski forum. “Imeli smo srečo, da omikron ni imel enakih lastnosti kot delta,” je dejal in dodal, “toda množičnost okužb preglasi manjšo patogenost.”

“Odprto ostaja vprašanje, ali bo omikron živo cepivo proti covidu-19, na katero vsi upajo, saj obstaja velika variabilnost novih različic, ki se pojavljajo,” je po poročanju CNN še povedal Fauci.

A to ne pomeni, da je bitka s koronavirusom končana. Preobremenjene bolnišnice odpovedujejo operacije, šole pa prehajajo na učenje na daljavo. Namerno okuženje z omikronom ostaja grozna ideja, menijo zdravniki.

Anthony Fauci
Greg Nash/Pool/REUTERS

Primanjkuje zdravnikov in učiteljev

Zdravstveni sistem Združenih držav Amerike se spopada s kritičnim pomanjkanjem osebja. V zadnjih dneh je bilo hospitaliziranih več covidnih bolnikov kot kadarkoli prej. V ponedeljek se je v ameriških bolnišnicah zdravilo vsaj 156.676 covidnih bolnikov, kažejo podatki tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Po poročanju CNN podatki univerze Johns Hopkins kažejo, da je v zadnjem tednu vsak dan zaradi covida-19 umrlo 1.695 Američanov.

Več šol – od New Jerseyja do Alabame – je prešlo na pouk na daljavo. Zaradi omikrona namreč primanjkuje tudi učiteljev. V Houstonu v Teksasu so nekatere šole v torek zaprli. Z dodatnim dnevom zaprtja želijo zmanjšati število novih primerov. Med tem šole v New Yorku po napovedi župana Erica Adamsa ostajajo odprte, z učitelji pa se pogovarjajo o izvedbi dodatnih aktivnosti za otroke, ki se doma samoizolirajo. V Virginiji pa je pereče vprašanje obveznega nošenja mask v šolah: nov guverner Glenn Youngkin je namreč odločitev o nošenju mask – do zdaj so bile te obvezne – prepustil staršem.

V najboljšem scenariju bo kombinirano cepivo proti covidu in gripi na voljo jeseni 2023

Najučinkovitejši način za preprečevanje hujšega poteka koronavirusne bolezni ostaja cepljenje proti covidu-19 in tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom.

davos
Profimedia

Podatki o cepivu proti omikronu podjetja Moderna bi lahko bili na voljo marca, je povedal izvršni direktor podjetja Stephane Bancel. Do marca bi lahko bili na voljo podatki, ki jih bodo nato delili z regulatorjem in ugotovili naslednji korak, je povedal v Davosu.

Kombinirana cepiva, ki bi učinkovala proti okužbi z virusom covida-19 in gripe, pa bi lahko bila na voljo do jeseni 2023, je povedal Bancel. Vendar je ta datum po njegovih besedah najboljši možni scenarij.

Izrael: učinkovitost četrtega odmerka verjetno premajhna, da bi ga uvedli za splošno populacijo

Prvi podatki iz Izraela, kjer so preizkušali cepljenje s četrtim odmerkom, kažejo, da lahko četrti odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha ali Moderne poveča število protiteles, a to morda še vedno ne bo dovolj, da se ne bi okužili z omikronom.

Cepljenje s četrtim odmerkom so v Izraelu začeli preizkušati decembra, preden so uvedli cepljenje ogrožene populacije. To je bila prva tovrstna študija na zdravi populaciji, poroča CNN.

“Odločitev za cepljenje ranljive populacije s četrtim odmerkom je verjetno pravilna,” je povedal direktor enote za preprečevanje okužb v zdravstvenem centru Sheba dr. Gili-Regev Yochay. Dodal je, da je učinkovitost četrtega odmerka verjetno premajhna, da bi se odločili za cepljenje splošne populacije.