Pretresi v državni energetiki: se lahko stolček zatrese tudi Robertu Golobu?

Gospodarstvo 03. Nov 202115:45 > 18:38 5 komentarjev
Robert Golob, Gen-I
Srdjan Živulović/BOBO

Nadzorniki Elektra Ljubljane so se danes popoldne sestali na seji. Predsednika uprave Andreja Ribiča niso razrešili, bo pa nova seja nadzornega sveta v kratkem, so nam povedali v Elektru Ljubljana. Za zdaj ni jasno, ali mu bodo novi nadzorniki vendarle pustili dokončati mandat, ki se mu izteče marca. Teden dni pred skupščino Gen-I prav tako ostaja odprto vprašanje, ali lahko še nerazčiščena zgodba o domnevnem prikrivanju začetka prodaje lastniškega deleža Gen-I zamaje tudi stolček Roberta Goloba.

Kadrovske in lastniške spremembe tresejo državno energetiko, oziroma predvsem njen posavski steber: podjetja okrog trgovca z električno energijo Gen-I, ki letno ustvari 2,2 milijarde evrov prihodkov in skupaj s pridruženo Elektro energijo z elektriko oskrbuje 40 odstotkov slovenskih gospodinjstev.

Na prepihu dobra tretjina lastništva

V SDH, ki ga vodi Janez Žlak, so lani decembra zapisali, da gre skupina Gen v “korporativno občutljivo obdobje, zaradi mogočih lastniških prestrukturiranj znotraj skupine in novih prevzemov”.

Gen-I je imela namreč v strateškem načrtu za letošnje leto prodajo 50-odstotnega deleža v Gen-EL, prek katerega je 25-odstotna lastnica same sebe (kot izhaja iz spodnje grafike, je največja lastnica Gen energija z 62,5 odstotka, dodatnih 12,5 odstotka Gen-I je v lasti Elektra Ljubljane).

Prav tako je bila konec lanskega leta nejasna usoda 25-odstotnega lastniškega deleža Elektra Ljubljana v Gen-EL (ki pomeni 12,5 odstotka Gen-I). Ljubljanski distributer je imel v družbeniški pogodbi zapisano, da lahko Gen energija do sredine letošnjega leta odkupi njegov delež v Gen-EL (tako imenovana call opcija), če bo Elektro Ljubljana zaradi posebne regulatorne zahteve primoran prodati delež in bo za to podano tudi soglasje SDH.

Gen-I
N1/Uroš Kokol

Dve potencialno sporni pogodbi

Skoraj leto dni kasneje je lastniška struktura še enaka. Glavno besedo v podjetju ima torej Gen Energija, ki jo vodi Martin Novšak in je v celoti v državni lasti. Novšak pa za najpomembnejše odločitve potrebuje soglasje Elektra Ljubljane, ki ga vodi Andrej Ribič, in Gen-I, ki ga vodi Robert Golob.

Čeprav se lastništvo ni spremenilo, pa zdaj že drugič letos v javnost curljajo novice o napetostih med lastniki Gen-I in upravljavci državnega premoženja. Verjetno ni nepomembno, da tokrat na dan prihajajo tik pred skupščino Gen-I, ki bo prihodnji teden in na kateri bo uprava z Golobom na čelu iskala nov mandat.

Za kaj gre? Televizija Planet TV je prejšnji teden poročala, da sta upravi Gen-I in Elektro Ljubljana maja letos sklenili medsebojno pogodbo za skupno prodajo 75 odstotkov Gen-EL, ki je polovična lastnica Gen-I (prodajajo torej 37,5 odstotka lastništva). Avgusta pa sta podjetji sklenili še pogodbo s svetovalno hišo KPMG.

Ta v prvi fazi, ki naj bi potekala do 12. novembra, predvideva iskanje potencialnih kupcev. Za to fazo bo Gen-I KPMG plačala 60 tisoč evrov, Elektro Ljubljana pa 30 tisoč evrov, so nam povedali v podjetjih.

Ko bo konec prve faze, lahko podjetji pogodbo s KPMG prekineta ali pa odobrita prehod v drugo fazo dogovora, ki predvideva prodajo samih deležev. Za to bi svetovalna hiša dobila med 300 tisoč in 420 tisoč evrov provizije.

Gen-I: Gre za konstrukt

Problem je, da naj bi upravi vse to storili, brez da bi njuni nadzorniki (Gen energija kot največja družbenica Gen-I ter nadzorniki Elektra Ljubljane, ki jih imenuje vlada), upravljavec državnega premoženja SDH, ministrstvo za infrastrukturo Jerneja Vrtovca vedeli za to.

V Gen-I so medijske objave označili za neresnične in celo zgodbo za konstrukt. Pravijo, da so posamezne faze postopkov nameravane prodaje deleža “večkrat predstavili ključnim odločevalcem”, to je družbenikom in njihovim organom. “Tudi v Poslovnem načrtu za leto 2022, ki smo ga posredovali upravi GEN energije in SDH v začetku septembra letos, je prodaja te naložbe jasno in natančno opredeljena. Po našem vedenju uprava SDH na to temo ni imela nobenih zadržkov niti vprašanj.”

In dodajajo, da sami deleža ne bi mogli prodati: “Uprava za prodajo deleža potrebuje potrditev in soglasje ostalih družbenikov Gen-EL, soglasje skupščine Gen-I, soglasje nadzornega sveta Gen energije ter uprave SDH. Vse to potrjuje, da brez soglasja države, lastniške strukture Gen-I ni mogoče privatizirati in so pretekle objave nekateri medijev neresnične.”

Testiranje trga ali kaj več?

Podobno v Elektru Ljubljana pravijo, da Ribič s podpisom pogodbe ni prekoračil pooblastil. “Podpis pogodbe, ki je predmet vašega vprašanja, sodi med redne posle uprave, ki jih ta lahko in jih tudi mora izvajati samostojno,” so nam pojasnili. Dodali so, da gre za testiranje trga in da so nadzorniki upravi aprila letos (še v prejšnji sestavi) naročili, da “mora aktivnosti, vezane na morebitno odsvojitev poslovnih deležev, voditi na način, ki bo za družbo predstavljal maksimalno korist”. Poudarili so še, da lahko Elektro Ljubljane od pogodbe kadarkoli odstopi.

Sogovorniki v krogih blizu ministrstvu za infrastrukturo pa vztrajajo in opozarjajo na domnevno sporne posle Goloba in Ribiča. Potezo Gen-I in Elektra Ljubljana vidijo kot pritisk za privatizacijo 37,5 odstotka Gen-I.

Tudi na SDH so nam včeraj dejali, da za pogodbi niso vedeli – čeprav bi po njihovem mnenju morali. “SDH bi pričakoval, da bi bil v konkretnem primeru o tovrstnih korakih predhodno obveščen.”

SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

V SDH, ki ga vodi Janez Žlak, so lani decembra zapisali, da gre skupina Gen v “korporativno občutljivo obdobje, zaradi mogočih lastniških prestrukturiranj znotraj skupine in novih prevzemov”.

Raziskujejo, kdo je vedel in kaj

Vprašanje ostaja, kaj so torej vedeli v Gen energiji, ki je z 62,5 odstotka lastništva največja lastnica Gen-I in je vmesni člen v komunikaciji med Gen-I ter SDH. Član vodstva Gen energije Danijel Levičar je hkrati tudi član poslovodstva Gen-I. Na naše vprašanje, ali je vedel za podpisane pogodbe, nam ne iz Gen-I ne iz Gen energije niso odgovorili.

Generalni direktor Gen energije Martin Novšak je za Planet TV najprej dejal, da o pogodbah ni vedel ničesar. Po razkritju Planet TV pa so se prejšnji teden na izredni seji sestali nadzorniki Gen energije (vodi jih predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen) in sporočili, da:

  • je bila namera o odsvojitvi deleža že zapisana v poslovnem načrtu družbe Gen-I za leto 2021, s katerim se je nadzorni svet seznanil novembra lani in
  • privatizacija brez njihovega soglasja ter soglasja SDH ni mogoča.

Jasnega odgovora na vprašanje, ali so vodstvo Gen energije in oni kot njegovi nadzorniki vedeli tudi za omenjeni pogodbi – oziroma, ali bi zanju morali vedeti (kot napisano, SDH meni, da bi moral).

Očitno nadzorniki od Novšaka terjajo dodatna pojasnila, saj se bodo na isto temo znova sestali prihodnji teden.

Andrej Ribič, Elektro Ljubljana
Borut Živulović/BOBO

Nadzorniki Elektra Ljubljana danes niso uresničili večmesečne napovedi o zamenjavi predsednika uprave Andreja Ribiča. Bo pa nova seja nadzornega sveta “v kratkem”, so nam povedali v Elektru Ljubljana.

Pritisk za menjavo Ribiča in Goloba?

Medtem ko aktivnosti nadzornikov državnega premoženja tečejo v smeri iskanja nepravilnosti in skrivnega delovanja, pa nekateri v zadnjih razkritjih vidijo predvsem pritisk za zamenjavo Goloba, ki ni blizu vladajočim.

Informacije so namreč na dan prišle tik pred skupščino Gen-I, ki bo čez teden dni. Na tej bo glavna družbenica, državna Gen energija, med drugim imenovala novo poslovodstvo Gen-I, saj obstoječemu mandat poteče 17. novembra. 

Ali Golob še uživa njihovo podporo, smo vprašali Gen energijo, a so nam odgovorili le, da pred sejo nadzornega sveta Gen energije prihodnji teden dogajanja ne želijo komentirati.

Danes so se sestali tudi nadzorniki Elektra Ljubljana. Vse od junijskega imenovanja novih nadzornikov, ki jim predseduje Božidar Godnjavec z ministrstva za infrastrukturo, se govori, da naj bi Ribiča zamenjali. Prejšnji teden je bil Godnjavec kritičen do dogajanja s skupno prodajo deleža Gen-EL. Za Planet TV je dejal, da nadzorni svet ni vedel za sklenjeni pogodbi z Gen-I, čeprav bi po njegovem moral biti (v Elektru Ljubljana, kot napisano, to zanikajo).

Ribiča danes niso razrešili. Bo pa nova seja nadzornega sveta “v kratkem”, so nam povedali v Elektru Ljubljana.

Milijoni z računa na račun, zdaj odloča sodišče

V dogovoru Gen-I in Elektra Ljubljana s KPMG je zapisano, da se prodaja deleža Elektra Ljubljane prekine, če sodišče odloči, da mora Elektro Ljubljana svoj delež prodati  Gen energiji. Ta je namreč že junija letos poskušala kupiti 25- odstotni delež Elektra Ljubljana (to pomeni 12,5 odstotka Gen-I, s čimer bi delež Gen energije zrastel na 75 odstotkov), a je zadeva končala na sodišču. Za kaj je šlo?

Pogodba med družbeniki Gen-EL je Gen energiji do konca letošnjega junija omogočala, da kupi delež Elektra Ljubljana v Gen-EL (tako imenovana call opcija), če bo Elektro Ljubljana zaradi posebne regulatorne zahteve primoran prodati delež in bo za to podano tudi soglasje SDH. Tega je Gen energija pridobila in konec junija unovčila opcijo.

A Elektro Ljubljana je bil mnenja, da regulatorna zahteva ni izpolnjena ter da je cena, ki jo ponuja Gen energija (okrog 12,4 milijona evrov), za tri do štiri milijone evrov pod tržno. Ribič je denar vrnil, a naj bi ga Gen energija še enkrat nakazala Elektru Ljubljana, ta pa denar hrani na računu, obenem je sprožil sodni spor, ki še traja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje