Rusi zapirajo pipico na Severnem toku, kaj to pomeni za nas?

Gospodarstvo 05. Sep 202216:16 14 komentarjev
elektrik
Foto: PROFIMEDIA

Rusija Evropi pošilja jasno sporočilo, da plinovoda Severni tok 1 ne bo odprla, dokler Evropa ne odpravi sankcij, vzpostavljenih po ruskem vojaškem napadu na Ukrajino. Severni tok 1 je že zadnje mesece deloval le na petini kapacitet, pa vendar: vsako zmanjšanje količin plina, ki priteka v Evropo pomeni prerazporeditev povpraševanja na druge vire. Kaj to pomeni za nas?

V sistemskem operaterju plinskega omrežja, podjetju Plinovodi, pravijo, da podaljšana prekinitev delovanja plinovoda Severni tok 1 zaradi vzdrževalnih del ne vpliva na oskrbo slovenskih odjemalcev. Pri tem pa ni znano, ali se količine zagotavljajo tudi iz skladišč, ki jih imajo naši trgovci predvsem v Avstriji, nekaj pa tudi na Hrvaškem in po nekaterih informacijah v Italiji.

Kot smo že pisali, Slovenija večino plina dobi prek tako imenovane vzhodne poti, iz Rusije prek Ukrajine in Avstrije, kjer imajo naši trgovci tudi najeta skladišča. Avstrijski regulator E-control v današnjem poročilu piše, da je oskrba nemotena, da pa plinski trgovci del količin za oskrbo končnih kupcev zagotavljajo iz skladišč.

“Spremembe dobav po Severnem toku vplivajo na porazdelitve tranzitnih tokov preko Nemčije in polnjenje skladišč,” pravijo v Plinovodih, ki jih vodi Marjan Eberlinc. Zagotavljajo pa, da slovenski in tudi ostali evropski prenosni sistemi plina obratujejo stabilno. Pretoki plina ustrezajo dnevno nominiranim količinam, kar pomeni, da v državo pritekajo tolikšne količine plina, kot so jih kupci (plinski trgovci oziroma podjetja) najavili.

Cene v nebo

Zmanjšanje razpoložljivih količin plina medtem seveda močno dviga ceno: spot cena na avstrijski borzi plina je 25 odstotkov višja kot v petek, poskočila je s 193 na 243 evrov za megavatno uro.

Tudi na nizozemskem vozlišču TTF je cena že zjutraj poskočila za 28 odstotkov. Oktobrske terminske pogodbe za megavatno uro zemeljskega plina so dosegle 275,2 evra.

Skope informacije o varnosti oskrbe

Plinovodi sicer v Sloveniji tudi skrbijo za obveščanje javnosti o stanju plinske oskrbe. Po tem, ko je Agencija RS za energijo 12. julija sprožila izredni načrt zaradi tveganja, da bi prišlo do motenj v oskrbi, so na spletni strani dnevno objavljali kratko informacijo o tem. A sredi avgusta so začeli informacijo objavljati le na tedenski ravni. Vprašali smo jih, zakaj.

“Dinamika poročil o stanju oskrbe na spletni strani družbe Plinovodi od 12. avgusta 2022 dalje skladno z našo napovedjo ni več dnevna, temveč se vnaprej napove predviden datum objave oziroma se objava izvede, če pride do kakšne spremembe, ki je lahko zanimiva za uporabnike in zainteresirano javnost,” so v podjetju skopi s pojasnili.

Povejmo, da nemški in avstrijski regulator za zainteresirano javnost pripravljata obsežna dnevna poročila o stanju dobav plina iz različnih virov, tempu polnjenja skladišč in drugih pomembnih informacijah, povezanih s plinsko oskrbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje