Rusija v 100 dneh vojne z izvozom goriva zaslužila 93 milijard evrov

Gospodarstvo 13. Jun 202212:00 4 komentarji
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Rusija je v prvih 100 dneh vojne v Ukrajini z izvozom fosilnih goriv zaslužila 93 milijard evrov, pri čemer je bilo največ goriva izvoženega v EU, ugotavlja Center za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA). Največje uvoznice so bile Kitajska (12,6 milijarde evrov), Nemčija (12,1 milijarde evrov) in Italija (7,8 milijarde evrov).

V prvih 100 dneh vojne v Ukrajini je Rusija z izvozom fosilnih goriv zaslužila 93 milijard evrov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, poročilo neodvisnega centra s sedežem na Finskem prihaja v času, ko Kijev poziva zahodne države, naj prekinejo trgovanje z Rusijo.

Poročilo navaja, da je EU v prvih 100 dneh vojne prevzela 61 odstotkov ruskega izvoza fosilnih goriv v vrednosti približno 57 milijard evrov.

Največ, 46 milijard evrov, je Rusija zaslužila na račun prodaje surove nafte. Sledijo plin iz plinovodov (24 milijard evrov), naftni derivati (13 milijard evrov), utekočinjeni zemeljski plin (5,1 milijarde evrov) in premog (4,8 milijarde evrov).

Po ugotovitvah CREA se ruski prihodki od izvoza od marca zmanjšujejo, vendar ostajajo rekordno visoki.

Obseg uvoza se je maja v Rusiji v primerjavi z obdobjem pred invazijo nekoliko zmanjšal, in sicer za približno 15 odstotkov, saj so se številne države in podjetja izogibale ruskim dobavam.

Zmanjšanje povpraševanja in nižja cena ruske nafte sta državo maja stala približno 200 milijonov evrov na dan. A kot ugotavljajo raziskovalci CREA, je povečanje povpraševanja po fosilnih gorivih ustvarilo nepričakovan izkupiček: Ruske izvozne cene so bile v povprečju za 60 odstotkov višje kot lani.

Nekatere države, med njimi Kitajska, Indija, Združeni arabski emirati in Francija, so povečale svoje izvoz iz Rusije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje