S subvencijami bi povezali slovensko in latvijsko prestolnico

Slovenija bo predivdoma podelila nove subvencije
Žiga Živulović jr. /BOBO

Latvijski AirBaltic je edini letalski prevoznik, ki je oddal vlogo na drugi rok razpisa za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Latvijci nameravajo prihodnje poletje vzpostaviti letalsko povezavo med Ljubljano in Rigo.

Na drugi rok javnega razpisa za večjo letalsko povezljivost Slovenije je prispela ena vloga, oddal jo je latvijski letalski prevoznik AirBaltic, ki namerava v poletni sezoni 2024 vzpostaviti povezavo med Ljubljano in Rigo, je danes sporočilo ministrstvo za infrastrukturo.

To je bil že drugi rok za podelitev subvencij, potem ko so po prvem roku ostala nerazdeljena sredstva. Drugi rok je bil razpisan konec junija, prijave pa so se iztekle 31. julija. Ministrstvo je danes napovedalo, da bo tretji rok predvidoma začel teči novembra.

Sledi preverba pogojev

Komisija za dodelitev pomoči, ki je vodila postopek razpisa, bo sedaj preverila, ali AirBaltic izpolnjuje vse pogoje za dodelitev pomoči. Prevoznik namerava vzpostaviti novo progo Ljubljana–Riga–Ljubljana.

Država prek razpisa ponuja subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bi vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Skupno je za tri leta na voljo 16,8 milijona evrov.

Na prvi rok, ki je bil objavljen aprila, sta se prijavila luksemburški letalski prevoznik Luxair in črnogorski To Montenegro.

Pogoje je izpolnjeval Luxair, s katerim je ministrstvo, kot je sporočilo danes, že sklenilo pogodbo za neposredno letalsko progo Luksemburg–Ljubljana–Luksemburg, in sicer dvakrat tedensko v obdobju od 14. septembra 2023 do 14. septembra 2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.