Ministrstvo razkrilo, katere letalske družbe želijo slovenske subvencije

Gospodarstvo 08. Maj 202314:27 4 komentarji
Letalo
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada želi s subvencioniranjem letov izboljšati letalsko povezljivost Slovenije. Razpis za subvencije se je zaključil 4. maja, ministrstvo pa je prejelo dve prijavi. Letalske družbe so lahko izbirale med skupno desetimi progami: štiri za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin, in šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Köbenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki. Konkretnih linij, ki zanimajo prijavljene letalske družbe, ministrstvo ne razkriva.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in gospodarski minister Matjaž Han sta marca letos predstavila seznam letalskih prog, ki so upravičene do državnega sofinanciranja. Te so del razpisa, s katerim želi Slovenija do leta 2025 izboljšati svojo slabo letalsko povezljivost. Država je za obdobje treh let načrtovala subvencije desetih letalskih linij, na voljo pa so za povezave z vseh slovenskih mednarodnih letališč.

Potem ko so slovenskim subvencijam prikimali še v Bruslju, je bil razpis objavljen v uradnem listu in letalske družbe so lahko začele prijave. Zainteresirani prevozniki so lahko vloge oddali do 4. maja.

Danes so z infrastrukturnega ministrstva sporočili, da sta se na razpis prijavila dva letalska prevoznika, to sta Luxair in To Montenegro. Za katere letalske proge sta izkazala interes, na ministrstvu ne razkrivajo, prav tako ni znano, za koliko od desetih ponujenih linij se zanimata letalski družbi.

“Končna odločitev o upravičenosti do dodelitve pomoči bo znana po strokovnem pregledu formalno popolnih vlog, ki ga opravlja strokovna komisija ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za finance ter ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport,” so sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Slovenija bo subvencionirala posamezne lete.
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Črnogorski nacionalni letalski prevoznik To Montenegro, ki deluje pod imenom Air Montenegro, bo sicer po novem vodil Slovenec Mark Anžur, ki je med decembrom 2012 in marcem 2016 vodil Adrio Airways. Črnogorska vlada ga je na položaj imenovala v četrtek.

Letos še dva razpisa

V okviru programa za izboljšanje letalske povezljivosti sta po podatkih infrastrukturnega ministrstva letos predvideni objavi še dveh razpisov, in sicer julija in novembra.

Predmet razpisa je dodelitev subvencij letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča. Letalske proge, upravičene do sofinanciranja, so določene v programu za večjo letalsko povezljivost, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo oblikovalo z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport.

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročil o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov.

Po programu je na prvem prednostnem seznamu skupno deset prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin, ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Köbenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Če bodo sredstva po prvem krogu ostala, bodo razpisali subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom. Če bo ostalo še kaj sredstev, jih bodo razpisali še za destinacije na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje povezav tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov.

Slovenija je leta 2021 in 2022 že izvedla dva javna razpisa, ki sta subvencionirala enajst družb. Te so opravile 2.600 letov, prepeljale pa 121.000 potnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje