Šesti blok Teša naj bi znova zagnali decembra

Gospodarstvo 11. Nov 202210:16 0 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Iz Holdinga Slovenske elektrarne so sporočili, da bo šesti blok Termoelektrarne Šoštanj zaradi varčevanja s premogom za zimske mesece predvidoma ustavljen vse do konca meseca.

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo predvidoma ustavljen vse do konca meseca, so povedali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Teš 6 so s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, iz omrežja začasno izklopili 14. oktobra.

S premogom je treba varčevati zaradi ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje in posledic prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po planiranem zaključku odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je padla odločitev za uvoz premoga, dokler Premogovnik Velenje izkopa ne bo uspel povečati na zadovoljivo raven. Premogovnik Velenje je medtem na podlagi analize okoljske in tehnološke sprejemljivosti premogov za potrebe Teša podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Obenem potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope.

Ob oktobrski ustavitvi šestega bloka je bilo sicer predvideno, da bo ta v mirovanju do 2. novembra, že takrat pa so omenjali možnost podaljšanja ustavitve do 30. novembra. Prejšnji teden so sicer v Tešu napovedovali, da bodo blok predvidoma zagnali že sredi meseca, zdaj pa so se očitno odločili mirovanje šestega bloka še podaljšati.

Do zaustavitve šestega bloka je prišlo v času, ko je potekal remont Nuklearne elektrarne Krško. Ta je medtem od ponedeljka zvečer spet priključena na elektroenergetski sistem in obratuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!