Premogovnik Velenje podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga

Slovenija 10. Nov 202216:44 0 komentarjev
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

Premogovnik Velenje je na podlagi analize okoljske in tehnološke sprejemljivosti premogov za potrebe Termoelektrarne Šoštanj (Teš) podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Obenem potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope.

Kot so še povedali v Premogovniku Velenje, nabavni postopki še potekajo, zato več informacij ne morejo posredovati.

Zaradi varčevanje s premogom je trenutno zaustavljen šesti blok Teša, zaustavitev bo trajala vsaj do sredine novembra. Šoštanjsko termoelektrarno so začasno izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj.

Razlog za pomanjkanje premoga za delovanje elektrarne tiči v ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje ter posledicah prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po planiranem zaključku odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je vlada zato odločila, da je treba premog v Teš uvažati, dokler Premogovnik Velenje izkopa ne bo uspel zvišati na zadovoljivo raven.

Teš je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja opravil postopke testiranja 10.000 ton indonezijskega premoga. Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog so pokazali, da je premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen. Teš testira tudi pet drugih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Ko bo test posamezne vrste premoga zaključen, bo Teš Premogovniku Velenje predstavil elaborat z rezultati testiranja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!