“Mesto Herson se vrača pod Ukrajino”. Zakaj toliko previdnosti pri vstopu?

Svet 11. Nov 202209:44 > 16:12
Herson, Ukrajina
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Po napovedi Rusije, da se bodo ruske sile umaknile na vzhodni breg reke Dneper v Hersonu na jugu Ukrajine, je ukrajinsko obrambno ministrstvo potrdilo, da njene sile vstopajo v mesto Herson. Ukrajinska vojska je pri vstopu v mesto previdna, pri manevru bi lahko šlo za past, se vrstijo opozorila. Tako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot njegov svetovalec Mihajlo Podoljak sta posvarila pred neeksplodiranimi bombami, ki ostajajo. "Rusija želi Herson spremeniti v mesto smrti," je poudaril Podoljak in dodal, da je ruska taktika: prišel, oropal, pobil priče in pustil ruševine. Vojaški analitiki medtem opozarjajo, da morebitnega ruskega umika nikakor ne gre razumeti kot poraz, češ da je Rusija še zmožna ofenzive in protinapadov.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da ukrajinske sile vstopajo v mesto Herson, potem ko je ruska vojska danes ob 3. uri po srednjeevropskem času končala umik z desnega brega reke Dneper, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Mesto Herson se vrača pod ukrajinski nadzor in enote oboroženih sil Ukrajine vstopajo v mesto,” je na družbenih omrežjih zapisalo obrambno ministrstvo v Kijevu. Dodali so, da so poti za umik ruskih sil na dosegu ukrajinske oborožitve, ter da bo vsak poskus upiranja ukrajinskim silam ustavljen.

Vstop ukrajinskih sil v Herson je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da je mesto ponovno ukrajinsko. “Naši ljudje. Naš Herson,” je sporočil na Telegramu ob videoposnetku, na katerem je videti ukrajinske vojake in prebivalce mesta.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je bil edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra; njegovo zrušenje pa bo bržkone otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti jugu in vzhodu.

Satelitski posnetki mosta Antonivski
Satelitski posnetki mosta Antonivski (Maxar Technologies/via REUTERS)

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je medtem potrdil, da ruska vojska že vrši napade z letali, raketami in topništvom na ukrajinske sile na desnem bregu. Po njegovih besedah se je prek reke umaknilo 30.000 ruskih vojakov in 5.000 kosov vojaške opreme. Kot je zatrdil, vojska ob umiku Ukrajincem ni pustila niti enega kosa oborožitve.

Ruske sile zdaj vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu, je še dodal po poročanju ruske tiskovna agencije Tass.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax, v Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore. “Posebna vojaška operacija se nadaljuje,” je potrdil Peskov, ki je prav tako sporočil, da se status regije Herson, katere območja si je Rusija nedavno priključila, ne spreminja, navaja tiskovna agencija Reuters.

Ukrajina ponovno prevzema nadzor nad mestom Herson po tem, ko je Rusija v sredo sporočila, da bodo njene sile zapustile mesto. Ruski general, ki vodi vojno v Ukrajini, Sergej Surovikin, je na državni televiziji obrambnemu ministru Sergeju Šojguju dejal, da se morajo ruske sile umakniti iz mesta Herson. Dejal je, da z umikom iz največjega ukrajinskega mesta, ki ga je Rusija zasegla ob začetku vojne konec februarja, rešujejo življenja ruskih vojakov. Kamera se je nato obrnila proti Šojguju, ki se je s Surovikinovimi sklepi strinjal. Ukazal je umik čet in njihov premik čez reko Dneper. Nekaj ur kasneje je bilo v Hersonu že slišati vojaška vozila, ki so zapuščala upravno prestolnico istoimenske regije, je poročala Al Džazira.

Rusija je ob umiku z vzhodnega brega Dnepra sporočila, da na zahodni strani reke, kjer je tudi regionalna prestolnica Hersona, ni ostal niti en kos vojaške opreme in niti en vojak. Čez reko Dneper sta vodila dva mosta: 1.400 metrov dolg Antonovski most in jez Nova Kahovka, ki vodo preusmerja tudi na Krim.

Glede na objave na družbenih omrežjih se zdi, da so ruske sile Dneper prečkale čez plavajoči most ob Antonivskem mostu, ki je po doslej znanih informacijah porušen.

Prebivalci mesta Herson so se po odhodu ruske vojske podali na ulice, preplavili so osrednji mestni trg in dvignili zastavo ter raztrgali ruske propagandne plakate.

Kremelj je še pred objavo, da so se ruski vojaki umaknili iz Hersona, na vprašanje, ali je to za ruskega predsednika Vladimirja Putina ponižujoče, odgovoril negativno.

Zakaj Ukrajinci niso odhiteli v Herson?

Ukrajina je bila po ruski napovedi o umiku precej skeptična, lahko bi namreč šlo za past – takojšnjih dokazov o množičnem umiku iz Hersona ni bilo, piše BBC. Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni je dejal, da ne more ne potrditi ne zanikati ruskega umika, a da so njegove sile dosegle pomemben napredek. Povedal je, da so njegovi vojaki napredovali na dveh frontah na zahodnem bregu reke Dneper in prevzeli nadzor nad 12 naselji.

Ukrajino je prav tako skrbelo, da bo ruska vojska uporabila taktiko požgane zemlje in po svojem umiku za seboj pustila opustošenje. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je zatrdil, da želi Rusija “Herson spremeniti v mesto smrti”. “Ruska vojska minira vse, kar lahko: stanovanja, kanalizacijo. Na levem bregu nameravajo mesto spremeniti v ruševine. Tako izgleda ‘ruski svet’: prišel, oropal, slavil, pobil ‘priče’, pustil ruševine in odšel,” je tvitnil.

Zelenski je opozoril, da so ruske enote ob umiku za seboj pustile “na tisoče neeksplodiranih bomb in streliva”. Po njegovi oceni je sicer približno 170.000 kvadratnih kilometrov države prekritih z minami. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Vladislav Nazarov pa je dejal, da ruske sile nadaljuje obstreljevanje območji, ki jih je Ukrajina ponovno zavzela, in da poskušajo tudi z napadi na točke, kjer se razdeluje humanitarna pomoč.

Vojake, ki so vstopili v osvobojeno mesto Snihurivka, so na trgu pozdravili domačini. To mesto leži na glavnem cestnem križišču in je železniško vozlišče za regijo Mikolajev, ki meji na Herson.

To ni konec vojne

Med tem, ko ruski vojaški voditelji umik poskušajo prikazati v najboljši luči, je to nedvomno velik neuspeh Kremlja, piše CNN. Z umikom ruskih čet na vzhodni breg bo lažje vzdrževati dobavne verige; Rusija bo lahko okrepila svojo obrambo. Poskusi ukrajinskih sil, da bi prečkale reko Dneper, bodo ob tem težavni in dragi.

Kljub umiku Rusija še vedno ohranja nadzor nad šestdesetimi odstotki regije Herson, vključno z obalo ob Azovskem morju. Dokler bodo ruske sile nadzorovale vzhodni breg, se bodo ukrajinske sile trudile poškodovati kanal, ki na Krim prinaša svežo vodo, še piše CNN.

Herson
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Vojaški analitiki ob tem opozarjajo še, da bi umik v Hersonu tako na ukrajinski kot na ruski strani sprostil sile za boj na drugih frontah. Za zdaj nič ne kaže, da je Moskva končala s tako imenovano “posebno vojaško operacijo” proti svoji sosedi. “To je vsekakor prelomnica, a to ne pomeni, da je Rusija izgubila ali Ukrajina zmagala,” je povedal Ben Barry iz Mednarodnega inštituta za strateške študije v Londonu. Opozoril je, da je Rusija sposobna nove ofenzive ali protinapadov. “Veliko prezgodaj je, da bi jih odpisali.”

Zaradi priključitve Hersona Združeni narodi sprejeli resolucijo

Osvojitev Hersona je Rusiji omogočila kopenski dostop do polotoka Krim, ki si ga je nezakonito priključila leta 2014. Do Krima je sicer Rusija zgradila most, a je bil ta v začetku oktobra tarča napada. Obstreljevanju Krimskega mostu so sledili obsežnejši zračni napadi na ukrajinska mesta, tudi na Kijev.

Konec aprila je Rusija v Hersonu zamenjala denarno valuto, konec septembra pa je izvedla referendum o priključitvi. Ruski predsednik Putin je v začetku oktobra slovesno razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, nato pa je njihovo priključitev k Rusiji ratificirala še ruska duma. Generalna skupščina Združenih narodov pa je nato sprejela resolucijo, ki zavrača ruske referendume za priključitev ukrajinskih ozemelj ter zahteva konec agresije proti Ukrajini. Prav priključitev Hersona in Putinova obljuba, da bodo prebivalci “za vedno” ruski državljani, vzbuja dvom, da bi se Moskva temu ozemlju odrekla brez boja.

Herson
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Umik ruskih sil je tretji primer, ko so ukrajinske sile odrinile večjo rusko vojsko. Marca so Ukrajinci preprečili zavzetje glavnega mesta Kijev, septembra pa so prevzeli okupirano regijo Harkov, je spomnil Reuters.

ZDA Ukrajini namenjajo za 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči

Medtem so iz Washingtona v četrtek sporočili, da bodo ZDA Ukrajini namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev. Zaradi “nenehnih in brutalnih zračnih napadov Rusije na ukrajinsko civilno in kritično infrastrukturo so dodatne zmogljivosti zračne obrambe ključnega pomena,” je po poročanju STA ob odobritvi paketa dejala tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh.

Paket vključuje štiri visoko mobilne sisteme zračne obrambe kratkega dosega Avenger, rakete Stinger, rakete za sisteme Hawk, artilerijsko in minometno strelivo, strelivo za raketomete Himars ter več kot 20 milijonov nabojev za osebno orožje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.