Sindikalnemu predstavniku v Premogovniku Velenje grozi odpoved

Gospodarstvo 19. Sep 202209:46 > 15:07 1 komentar
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

Iz Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) so sporočili, da njihovemu predstavniku v Premogovniku Velenje Asmirju Bećareviću grozi odpoved iz krivdnih razlogov. Medtem ko mu podjetje med drugim očita, da je kršil svoj bolniški stalež, v sindikatu navajajo, da ga želi poslovodstvo odpustiti izključno zaradi njegovega sindikalnega dela. V Premogovniku Velenje zavračajo navedbe, da je bila razlog za odpoved Bećarevićeva sindikalna dejavnost. Kot so sporočili, odpoved sledi temu, da je "delavec v času bolniškega staleža, v katerem je že od oktobra lani, večkrat kršil navodila njegove osebne zdravnice o ravnanju v času bolezni".

Predstavniku Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) Asmirju Bećareviću grozi odpoved iz krivdnih razlogov, so sporočili iz sindikata. Pravijo, da je poslovodstvo Premogovnika Velenje zoper njega uporabilo povračilne ukrepe po peticiji za dostojno malico, ki jo je podpisalo več kot 1000 zaposlenih v velenjskem rudniku.

V sindikatu so, kot so zapisali, že vajeni pritiskov zaradi svojega delovanja, ki temelji na ohranjanju in pridobivanju delavskih ter socialnih pravic. A tokrat je šlo vse skupaj predaleč, pravijo. “Poslovodstvo rudnika, ki je verjetno klonilo tudi pod pritiski podjetniškega sindikata, ki je zoper SDRES zaradi delovanja maja vložilo tožbo, želi Bećareviću preprečiti opravljanje sindikalnega dela in nasploh dela v Premogovniku Velenje. Zaradi sindikalnih in vsakodnevnih življenjskih aktivnosti mu namreč grozi odpoved pogodbe o zaposlitvi, saj je poslovodstvo rudnika zoper njega uvedlo postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga,” navajajo v SDRES.

Kot kršenje pogodbenih obveznosti mu v premogovniku očitajo denimo pomoč članu pri zagovoru v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Prav tako mu očitajo prizadevanja za izboljšanje položaja delavcev v povezavi s pravico do dostojne malice, ki jih je uresničeval v okviru SDRES. Očitajo mu tudi kršenje bolniškega staleža med vsakodnevnimi dejavnostmi, kljub temu da mu je zdravnik med bolniškim staležem odobril neomejene izhode.

Po navedbah SDRES je Bećarević na predlog svojega zdravnika že pred časom začel opravljati delo v skrajšanem delovnem času, in sicer po štiri ure dnevno. To mu je poslovodstvo rudnika preprečilo s pritožbo na odločbo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, češ da mu ne morejo zagotoviti dela v skrajšanem delovnem času, čeprav številnim drugim zaposlenim v skupini to omogočajo. S tem ko je zdravnik ugodil pritožbi delodajalca, je bila Bećareviću preprečena postopna vrnitev na delo in je bil zato primoran biti v bolniškem staležu za polni delovni čas.

Bećarević je sicer zaposlen v premogovniku za polni delovni čas na delovnem mestu vodja priprave, ki je izpostavljeno določenim tveganjem, zaradi česar je zdravstvena stroka ocenila, da je trenutno nezmožen za delo na svojem delovnem mestu, ki zahteva določene napore, obremenitve in delo v določenih pogojih. Njegova dolgotrajna bolniška odsotnost pa ne pomeni, da je popolnoma opravilno nesposoben in mora v tem obdobju preživljati čas zgolj doma, ne da bi opravljal kakršne koli vsakdanje in družbenokoristne dejavnosti, ki jih je ob delu opravljal tudi prej. Kljub zdravstvenim težavam je zato Bećarević sindikalno delo vestno opravljal naprej, v skladu s svojimi zdravstvenimi zmožnostmi, pri čemer je imel s strani zdravnikov odobrene in celo priporočene neomejene izhode z namenom čim hitrejšega okrevanja. Tudi sindikalno delovanje ga pri tem ni v ničemer oviralo.

Za Bećarevićem je zagovor v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Zdaj čaka na uradno odločitev poslovodstva rudnika, ki mu očita kršitve in ga je povabilo na zagovor, a se ga osebno ni udeležilo. “Da so se Bećarevića lotili zelo strateško in konkretno, govori tudi dejstvo, da je rudnik posebej za ta postopek najel zunanjo odvetniško družbo, kljub temu da skupina Holding Slovenske elektrarne zaposluje veliko pravnikov, nekateri imajo celo opravljen pravosodni izpit. Škoda, da ni vodstvo rudnika takšne angažiranosti pokazalo pri ostalih težavah, s katerimi se rudnik trenutno spopada, vključno s pomanjkanjem premoga in njegovim uvozom, na kar je ravno SDRES opozarjal že pred časom,” so zapisali v sindikatu.

Poudarili so tudi, da je prav tako zgovoren podatek, da je kljub toliko zaposlenim pravnikom najeta odvetniška pisarna za svoje storitve po uradno dostopnih podatkih prejela 429.061 evrov. Če bo Bećarević prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi, bo SDRES nemudoma sklical novinarsko konferenco, na kateri bo predstavil svoje nadaljnje aktivnosti, so še navedli.

Premogovnik Velenje: Razlog za odpoved kršitve, povezane z bolniškim staležem

Premogovnik Velenje Bećareviće navedbe o tem, da naj bi bil glavni razlog za krivdno odpoved izvajanje njegove sindikalne dejavnosti, zavrača. Kot so sporočili iz vodstva, je bil razlog za odpoved ta, da je “delavec v času bolniškega staleža, v katerem je že od oktobra lani, večkrat kršil navodila njegove osebne zdravnice o ravnanju v času bolezni”.

Kot so pojasnili v velenjskem premogovniku, je bila zaposlenemu “zaradi več in ponavljajočih se kršitev julija letos izdano opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve, pri čemer so bile kršitve takšne, da so bili že v času izdaje pooblastila izpolnjeni pogoji za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, vendar se zanjo delodajalec kljub temu ni odločil in je dal delavcu še eno priložnost”. V podjetju vztrajajo, da Bećarević ni upošteval navodil osebne zdravnice “in je poleg dovoljenih sprehodov v okolici doma opravljal še vrsto drugih aktivnosti”.

Dodali so, da sicer podpirajo in izvajajo “socialni dialog s socialnimi partnerji, tudi s sindikatom SDRES”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje