Sindikat voznikov avtobusov na shodu v Kranju zahteval takojšnje spremembe

Gospodarstvo 04. Feb 202321:43
Protestni shod
N1

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije je uresničil napovedi in na avtobusni postaji v Kranju izvedel nov protestni shod, ki se ga je udeležilo približno 70 članov. Ti so znova izrazili ogorčenje nad dogajanjem v javnem potniškem prometu, ob tem pa opozorili na razvrednotenje poklica voznika, nedostojno plačilo in nehuman delovni čas. To je bil drugi shod omenjenega sindikata, prvi je potekal decembra v Ljubljani, ko so napovedali tudi nadaljnje proteste, na katerih bodo zahtevali takojšnje spremembe.

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije (Svis) izpostavljajo, da po novem nekateri vozniki ne bodo več imeli niti minimalne plače, zato znova apelirajo na državo in delodajalce. “To ni protestni shod, ampak je bolj že klic na pomoč,” je za Radio Slovenija dejal predstavnik sindikata Dejan Osterman.

Pri svojih zahtevah bodo vztrajali, in če jim država in delodajalci ne bodo prisluhnili, bodo s shodi nadaljevali, napovedujejo. Ne izključujejo niti popolne ustavitve dejavnosti.

Prvi shod sindikata voznikov avtobusov je bil sredi decembra pred upravno stavbo družbe Nomago v Ljubljani, udeležilo se ga je nekaj več kot 50 članov sindikata. Pozvali so k dostojnim plačam zaposlenih voznikov avtobusov, glavna zahteva je bila zvišanje plač za letno stopnjo inflacije.

Že v petek pa je bilo znano, da se protestnega shoda v Kranju ne bo udeležil Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ), ki ima prav tako člane v dejavnosti cestnega potniškega prometa, vendar je del druge sindikalne centrale. Tudi ta sindikat se pogaja z delodajalci in infrastrukturnim ministrstvom glede zvišanja plač, decembra pa so celo napovedali stopnjevanje stavkovnih dejavnosti, če do prve polovice januarja ne bodo zbližali stališč.

Arriva
Foto: Borut Živulović/BOBO

Generalna sekretarka pri Sdpz Saška Kiara Kumer razlaga, da so po burnem decembru in januarju v vseh velikih podjetjih v panogi avtobusnih prevozov vztrajali in dosegli dvig plač zaposlenim: “Dogovori so sklenjeni na primer v Nomagu, Arrivi, Marpromu, v kratkem bo tudi v AP Murska Sobota. Povprečno se bo plača voznika dvignila med 10 in 12 odstotkov. V sindikatu smo vztrajali pri dvigu vseh, ne le vozniških plač, saj zastopamo vse zaposlene v panogi. Povprečno gre za dvig med 8,5 in 10 odstotkov.”

Ob vprašanju, ali bodo del sobotnega shoda, Kumer spomni, da glede na dogovor o dvigu plač vseh zaposlenih v Arrivi, ki velja že od začetka novega leta, trenutno protesta ne načrtujejo. Tako Sindikat delavcev prometa in zvez kot Sindikat voznikov avtobusov Slovenije sta skupaj za pogajalsko mizo v več podjetjih, v Nomagu so denimo skupaj sopodpisali dogovor z delodajalcem, ki je po učinku zelo podoben dvigu plač v kranjski Arrivi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar