Skupina Gen lani z rekordnim dobičkom in novo vizijo razogljičenja Slovenije

Gospodarstvo 06. Jan 202213:56 > 14:08 0 komentarjev
Skupina Gen, Poslovni direktor Danijel Levičar, generalni direktor Martin Novšak in finančna direktorica Gordana Radanovič.
Tamino Petelinšek/STA

Skupina Gen je po ocenah lani ustvarila rekordnih 80 milijonov evrov čistega dobička oz. okoli četrtino več kot predlani, promet je porasel za 36 odstotkov na tri milijarde evrov. Kljub težkim razmeram so zagotavljali zanesljivo oskrbo z elektriko, poudarjajo in izpostavljajo novo vizijo za razogljičenje, ki vključuje drugi blok nuklearke.

Skupina je presegla zastavljene cilje poslovanja in kljub omejitvam zaradi pandemije zagotavljala zanesljivo oskrbo z električno energijo, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Lansko leto je med drugim zaznamovala velika volatilnost trga, je dejal Novšak in ocenil, da se bodo zaostrene tržne razmere nadaljevale tudi letos. Pričakuje, da se bodo cene električne energije umirile, saj da tako visoke, kot so trenutno, niso vzdržne, da pa ne bodo več tako nizke, kot so bile pred podražitvijo.

Družba Gen energije je imela po ocenah 26 milijonov evrov neto čistega dobička, potem ko je po podatkih s spletne strani skupine Gen ta predlani znašal 45,7 milijona evrov. Prihodki so bili lani na ravni 230 milijonov evrov, predlani pa pri 231,4 milijona evrov.

Ključ do razogljičenja slovenske energetike

Skupina Gen je danes predstavila Vizijo 3+1, ki naj bi bila ključ do razogljičenja slovenske energetike, in sicer kot vire predvideva jedrsko, hidro in sončno energijo (3) ter kot rezervo plin (+1).

Menijo, da je gradnja drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek 2) nujna za zagotavljanje stabilne dobave električne energije, predvsem po načrtovani opustitvi rabe premoga. “Zastavljamo roke, da bi do 2033 lahko imeli drugi blok v pogonu, saj moramo nadomestiti tudi ostale vire energije ter zagotoviti čim prej prehod na nizkoogljično proizvodnjo električne energije,” je dejal Novšak in dodal, da se v Evropi gradi vrsta novih jedrskih elektrarn, a se o tem malo govori.

“Dogaja se neke vrste renesansa jedrske energije v Evropi, še posebej ob visokih cenah energentov, predvsem plina,” je še poudaril Novšak ter kot pomemben mejnik minulega leta izpostavil prav to, da preko Gen-I prodajajo samo brezogljično električno energijo.

Kot je povedal poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar, bo po lanski pridobitvi energetskega dovoljenja za drugi blok sledila javna razprava, v kateri pričakuje soočenje različnih vizij zelenega prehoda elektrogospodarstva, pripravili so strokovne podlage za umeščanje projekta v prostor, po tem je predvideno pridobivanje morebitnih sovlagateljev, sledilo bi pridobivanje gradbenega dovoljenja in izbor tehnologije.

Levičar meni, da bi bilo treba odločitev, ali se bo šlo v investicijo, sprejeti do leta 2027, nato pa do leta 2033 projekt izvesti, saj je po sedanjih načrtih takrat predvideno zaprtje Termoelektrarne Šoštanj.