Slavonski kmetje še naprej protestirajo: “Če ne pridete, ne bomo odgovarjali”

Gospodarstvo 29. Nov 202315:16 1 komentar
kmetje blokirali ceste s traktorji
Foto: N1

Hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković zagotavlja, da je afriška prašičja kuga na Hrvaškem pod nadzorom, kljub temu pa opozarja, da morajo rejci še naprej spoštovati ukrepe proti širjenju te bolezni. Ob tem se v Slavoniji nadaljuje protest kmetov, ki z blokadami cest nasprotujejo ukrepom vlade. Od zahtev ne nameravajo odstopiti. Ministrico pozivajo, naj jih obišče do 17. ure, v nasprotnem primeru ne bodo odgovarjali za svoja dejanja.

“V zadnjih desetih dneh smo imeli skupno tri potrjene primere, vse v Vukovarsko-sremski županiji,” je na novinarski konferenci po današnjem sestanku s predstavniki pristojnih institucij, ki so ga sklicali na pobudo predsednika vlade Andreja Plenkovića, dejala Marija Vučković.

Strokovnjaki so po njenih besedah potrdili dobro epidemiološko stanje, a je treba še naprej spoštovati ukrepe. K upoštevanju ukrepov proti širjenju afriške prašičje kuge so pozvali tudi predstavniki pristojnih institucij, s katerimi se je sestala ministrica.

“Stanje je pod nadzorom, a previdnosti ni nikoli dovolj – glede na to, da je virus izjemno odporen in lahko dolgo preživi v izdelkih svinjskega izvora,” je opozorila Lorena Jemeršić s hrvaškega veterinarskega inštituta. Predsednik hrvaške veterinarske zbornice Ivan Zemljak pa je ocenil, da so ukrepi nujni, ker proti afriški prašičji kugi ni niti zdravila niti cepiva. “Mislim, da bi delo morali opraviti do konca. Nihče ne bo prepovedal reje ali klanja svinj, a se to mora izvajati v nadzorovanih pogojih,” je poudaril.

Protest kmetov na Hrvaškem Protest kmetov na Hrvaškem
Protestna blokada cest hrvaških rejcev svinj konec novembra (Foto: N1 Hrvaška)
Protest kmetov na Hrvaškem Protest kmetov na Hrvaškem
Foto: N1 Hrvaška
kmetje blokirali ceste s traktorji kmetje blokirali ceste s traktorji
Foto: N1

Med kmeti se vznemirjenje le še povečuje

Slavonski rejci svinj ob tem še naprej protestirajo. Že osmi dan se zavzemajo za končanje evtanazije svinj in takojšnjo ukinitev prepovedi klanja živali v lastnih objektih. Od svojih zahtev ne nameravajo odstopiti, proteste z blokadami cest pa so v zadnjih dneh razširili s ceste pri mejnem prehodu z Bosno in Hercegovino Županja-Orašje na nekatere druge dele v Slavoniji.

Kmetijska ministrica je o protestih kmetov danes dejala, da jih bodo povabili na sestanek na ministrstvo. Ocenila je tudi, da bodo glede na dobro epidemiološko stanje lahko kmalu sprostili ukrepe.

Tomislav Pokrovac iz hrvaškega vaškega obrambnega štaba pa je v imenu protestnikov ministričino vabilo na sestanek v Zagrebu zavrnil. “Težave so tu, ne v Zagrebu. Želimo, da ministrica pride sem. Če tega ne želi, ne želi rešiti naših težav in protesti se bodo nadaljevali,” je dejal Pokrovac za hrvaške medije.

Ministrico in ostale pristojne so pozvali, da pridejo v Slavonijo do 17. ure. “Če ne pridete, ne bomo več za nič odgovarjali,” je še povedal.

Kot je sicer še navedla Vučković, so rejcem evtanaziranih svinj do srede izplačali 1.209 zahtevkov s skupno vrednostjo nekaj manj kot 7,1 milijona evrov. Preostalih 150 do 200 zahtevkov, ki so v obdelavi, bodo po njenih zagotovilih izplačali do konca tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje