Katerih jedi profesionalni kuharji v restavracijah nikoli ne naročijo?

Navdih 29. Nov 202305:50 0 komentarjev
Restavracija
Foto: PROFIMEDIA

Vas kdaj zanima, kaj bi v restavraciji, v kateri obedujete, naročili svetovno priznani chefi in kulinarični strokovnjaki? In čemu bi se raje izognili?

Prehranjevanje v restavraciji je lahko zabavna izkušnja, pa če gre za posebno priložnost ali nekaj, kar počnete redno. Na jedilniku se običajno znajde nekaj za vsakogar, a izbire je lahko včasih toliko, da zlahka izberemo nekaj, kar ne doseže naših pričakovanj. Pri tem vam lahko nekoliko pomagajo nasveti kulinaričnih strokovnjakov. Razkrili so, kako pri obisku restavracije izberejo obrok in katerih jedi nikoli ne bi naročili.

Nekaj, kar ni specialiteta restavracije

Po mnenju ameriškega kuharja Jacobyja Ponderja boste v restavraciji, ki je znana po nečem posebnem – na primer po zrezkih ali morski hrani – običajno naročili nekaj, kar velja za njihovo specialiteto. “V ribji restavraciji ne bi naročil hamburgerja. Zadaj je najverjetneje le en cvrtnik, kar pomeni, da se bo vse verjetno cvrlo v istem olju. Raje bi ostal pri glavni atrakciji restavracije,” pravi Ponder.

Surova hrana

Razen če greste v zelo cenjen suši bar ali drugo restavracijo, znano po svoji presni hrani, Ponder priporoča, da se izogibate surovim jedem. “Nikoli ne bi naročil surove ali premalo kuhane hrane v restavraciji, za katero ni znano, da jo ponuja in je po tem znana. Če se odločite za to, bodite previdni, saj bo marsikatera restavracija poskusila prodati karkoli,” pojasnjuje.

suši
Foto: PROFIMEDIA

Sladica

Za večino ljudi po okusnem obroku pogosto ne ostane veliko prostora za sladico, a če imate v želodcu še malo prostora, Ponder priporoča, da preskočite meni sladic in namesto tega obiščete lokal, ki je specializiran za sladice in slaščice. “Običajno ne bi naročil sladice v večini restavracij. Raje grem v pekarno ali slaščičarno po edinstveno vrsto sladice, kot da bi jedel takšno, ki je na meniju vso sezono,” pravi Ponder.

Ocvrta hrana

Po mnenju Raymonda Neila, poklicnega kuharja in strokovnega svetovalca za TD Kitchen, vam lahko izogibanje večini ocvrte hrane v restavraciji pomaga ostati na pravi poti pri nekaterih zdravstvenih ciljih. “Prva na mojem seznamu stvari, ki se jih je treba izogibati, je ocvrta hrana. Jedi, kot so ocvrti krompirček, piščanec, ribe ali čebulni obročki, so bolj nezdrave od hrane, pripravljene na drugačen način, in imajo več kalorij. Lahko so tudi mastne in težke, zaradi česar se po obroku počutite lenobno,” pravi Neil.

Ocvrta hrana
Foto: PROFIMEDIA

Hrana z gosto smetanovo omako

Še ena jed, ki se je Neil izogiba, je karkoli na osnovi smetane ali bele omake, kot so polivke, juhe ali juhe na osnovi sira. “Izogibam se naročanju česarkoli, dušenega v sirni ali smetanovi omaki, saj so te jedi običajno zelo kalorične in maščobne,” svetuje.

Hrana, ki jo zlahka pripravite doma

Nekateri kuharji svetujejo, da svoj denar, če obiščete restavracijo, zapravite za nekaj posebnega, česar v domači kuhinji ni mogoče preprosto posnemati. “Nikoli ne naročim ničesar, kar lahko naredim doma. Ko jem zunaj, hočem uživati ​​v nečem posebnem, česar doma ne morem dobiti, in če si ga lahko pripravim sam, se mi zdi za to nesmiselno porabiti denar,” še meni Neil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!