Slovenci na bankah hranimo več kot 25 milijard evrov

Gospodarstvo 29. Sep 202219:50 1 komentar
Evri, denar
Foto: PROFIMEDIA

Slovenska gospodinjstva imajo na bankah še vedno veliko prihrankov. V zadnjih sedmih mesecih so se vloge gospodinjstev na bankah povečale za 1,16 milijarde evrov, ugotavlja Banka Slovenije.

Kot v zadnji informaciji o poslovanju bank ugotavlja Banka Slovenije, so se v sedmih mesecih vloge gospodinjstev povečale za 1,16 milijarde evrov, in sicer na 25,11 milijarde evrov. Masa vlog gospodinjstev pri bankah je mejo 25 milijard evrov prvič presegla konec prvega polletja, pišejo Finance. Vloge podjetij so se medtem zmanjšale za skoraj 408 milijonov evrov na 8,59 milijarde evrov.

Julijski priliv vlog gospodinjstev je bil sicer s 84 milijoni evrov nekajkrat nižji kot v pomladnih mesecih, kar pa je po pojasnilih Banke Slovenije tudi posledica sezonskega vpliva. Zmanjševanje medletne rasti vlog gospodinjstev, ki se je začelo med letom 2021, se je sicer marca letos ustavilo, rast pa se je do julija okrepila na 5,4 odstotka.

Še januarja letos so slovenska gospodinjstva na bankah hranila 24,25 milijarde evrov, maja lani pa so znašale več kot 23 milijard evrov. Če pa za primerjavo vzamemo bolj oddaljeno leto 2016, smo takrat Slovenci v bankah hranili 16,9 milijarde evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje