Slovenija je iz Irana doslej uvozila 21 ton tartufov

Gospodarstvo 28. Avg 202111:59 > 12:05
Tartufi
Profimedia

Novica, da so v Iranu zasegli 16 ton tartufov, namenjenih v Slovenijo, je poznavalce presenetila. Vendar smo še predlani največ tartufov uvozili prav iz te države.

Konec prejšnjega tedna so iranski mediji poročali, da je iranska carina zasegla več kot 16 ton tartufov, namenjenih v Slovenijo. Vrednost pošiljke naj bi bila glede na cene tartufov v evropskih državah 90 milijonov evrov, so dodali.

Oba podatka sta nenavadna, pravijo poznavalci trgovine s tartufi, s katerimi smo govorili. Statistični podatki temu pritrjujejo, a kažejo tudi, da je bil uvoz tartufov iz Irana še predlani obsežen.

V dveh letih 20 ton tartufov iz Irana

Kot so poročali iranski mediji, so cariniki pošiljko zasegli, ker je izvoz tartufov iz Irana prepovedan. Po nekaterih informacijah to ne drži. Zagotovo pa se je lani uvoz tartufov iz Irana drastično zmanjšal.

Uvoz tartufov v Slovenijo
N1

Slovenski statistični urad (SURS) ima podatke o uvozu tartufov oziroma gomoljk od leta 2010 naprej. Do leta 2018 uvoza iz Irana ni bilo, nato pa smo v tistem letu iz te države uvozili 11,9 ton tartufov v vrednosti 466.197 evrov. Po podatkih, ki jih ima SURS, je to največ, kar smo v posameznem letu uvozili iz posamezne države.

Naslednje leto smo iz Irana uvozili 8,8 ton tartufov za 389.279 evrov, potem pa se je uvoz skoraj ustavil. Lani je Slovenija iz Irana uvozila 30 kilogramov tartufov za 3.390 evrov, letos pa do vključno maja 450 kilogramov za 28.600 evrov.

Skupno je iz bilo iz te islamske republike v Slovenijo uvoženih dobrih 21 ton tartufov v skupni vrednosti 878 tisoč evrov.

Slovenija le postaja na poti v Italijo?

Ti podatki med drugim kažejo, da je ocenjena vrednost 16-tonske pošiljke v iranskem članku izredno visoka. Povprečna cena iranskih tartufov ob uvozu v Slovenijo je doslej v posameznih letih razlikovala znašala med 37 in 113 evrov na kilogram.

V najdražjih evropskih restavracijah cena tartufov res doseže nekaj tisoč evrov na kilogram, a to so sveži beli tartufi. Ti zagotovo niso bili v 16-tonski iranski pošiljki, ocenjujejo strokovnjaki.

“Iz Irana so prihajali črni tartufi, ki so, tudi če so sveži, vredni med 30 in 60 evrov za kilogram,” pravi Vinko Šavle, predsednik društva tartufarjev slovenske Istre. Novica o pošiljki se mu zdi nenavadna tudi zato, ker je sezona za tartufe v Iranu med februarjem in majem.

Šavle in drugi strokovnjaki so ocenili, da bi bila 16-tonska pošiljka, če je bila res namenjena v Slovenijo, tu samo kratek čas. Po njihovem mnenju bi potovala naprej v Italijo.

Italija ima prepoved uvoza tartufov iz tretjih držav, zato jih uvozijo v Slovenijo, kjer dobijo deklaracijo EU in nadaljujejo pot v Italijo, nam je povedal eden od poznavalcev področja, ki je želel ostati neimenovan. Po njegovem mnenju se je uvoz tartufov iz Irana v Slovenijo začel prav zaradi te italijanske prepovedi.

Letos velik uvoz iz Madžarske

Leta 2010 smo uvozili 1374 kilogramov tartufov, vse iz Italije. Uvoz je hitro rasel do leta 2018, ko je Slovenija uvozila dobrih 26 ton teh gomoljk, nato pa se je znižal in je lani znašal dobrih 11 ton. Letos bo spet višji, saj je že v prvih petih mesecih leta skoraj dosegel lansko številko.

Do leta 2016 je veliko večino tartufov, uvoženih v Slovenijo, predstavljal uvoz iz Italije. Nato je bila dve leti na vrhu Bolgarija, iz katere je leta 2016 prišlo 5,7 tone, leta 2017 pa skoraj 11 ton tartufov. Naslednji dve leti je bil največji uvoznik Iran, ki je kot omenjeno, leta 2018 dosegel tudi rekordni letni uvoz tartufov v Slovenijo.

Letos bi lahko ta rekord presegla Madžarska, iz katere smo v prvih petih mesecih uvozili 6,3 tone tartufov. Iz Madžarske že nekaj let k nam prihaja zelo veliko tartufov, a vedno smo jih več dobili iz drugih držav. Največ smo jih iz Madžarske uvozili leta 2018, ko jih je prišlo dobrih 3,6 tone.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje