Sodnica pred imenovanjem uprave Gen-I vpletene vabi na sodišče

Gospodarstvo 03. Jan 202215:55 4 komentarji
Gen-I
Srdjan Živulovič/BOBO

Prvi teden novega leta prinaša nove premike v zgodbi okrog Gen-I, ki je že mesec in pol brez uprave: okrožna sodnica krškega sodišča Pavlina Čepin je za petek razpisala narok v postopku sodnega imenovanja uprave. Že jutri pa bo potekala skupščina družbenice Gen-EL, na kateri naj bi z nadzorniškega položaja razrešili Andreja Ribiča.

Sodišče v Krškem vse od sredine novembra odloča o imenovanju začasne uprave v Gen-I. Kot smo poročali, so prejeli tri predloge: družbenica Gen energija je predlagala, da sodišče v začasno upravo imenuje Martina Novšaka, družbenici Gen-EL in samo podjetje Gen-I pa Roberta Goloba. A sodišče vse do danes ni odločilo.

Zakaj, uradno nismo uspeli izvedeti. Vpleteni so se zavili v molk, na sodišču pa so nam zdaj povedali, da so vse tri predloge združili v skupen postopek in da je za prihodnji petek sklican narok, po katerem bo sodišče odločilo.

Kot je navedeno v sklicu obravnave, so predlagatelji naroka vsa tri vpletena podjetja, nasprotni udeleženec pa je Gen-I.

Menjava Ribiča

Za jutri pa je sklicana skupščina Gen-EL, ki jo je direktorica Martina Pohar sklicala na zahtevo Elektra Ljubljana. Ta želi zamenjati svojega predstavnika v nadzornem svetu. Zdaj je to namreč Andrej Ribič, ki pa je bil na začetku novembra krivdno razrešen z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljana.

Čeprav je Ribič še vedno zaposlen v Elektru, družba predlaga, da ga v nadzornem svetu Gen-EL nadomesti sedanji vršilec dolžnosti predsednika uprave Elektra Ljubljana Marjan Ravnikar.

Menjava Ribiča bi pomenila izenačenje moči v nadzornem svetu Gen-EL: državna veja bi imela verjetno dva nadzornika (poleg Ravnikarja še predsednika uprave Gen energije Martina Novšaka, ki je do zdaj sicer podpiral Goloba, a mu je nadzorni svet novembra naročil, da ga ne sme več), ostala dva pa sta zaposlena v Gen-I, ki naj bi bila naklonjena Golobu.

Po družbeni pogodbi nadzorniki za sprejem odločitve potrebujejo tričetrtinsko večino, torej morajo za vsako točko glasovati trije od štirih članov. Da bi vladajoči prevzeli vajeti v Gen-I, bi torej morali prepričati vsaj enega od dveh zaposlenih v Gen-I.

Gen-I
N1/Uroš Kokol

Lastniška struktura Gen-I je do zdaj vladajoči politiki onemogočala menjavo vodstva. Polovična lastnica Gen-I je namreč družba Gen-EL, ki ima štiri nadzornike: po enega predstavnika Gen energije in Elektra Ljubljane ter dva iz Gen-I. Predstavniki Elektra in Gen-I so novembra preprečili dva poskusa menjave Roberta Goloba. Po januarski skupščini, ki ima za zdaj le eno točko – menjavo nadzornika Elektra Ljubljane – bo jasno, ali imajo vladajoči v Gen-EL dovolj moči, da izglasujejo podporo novi ekipi.