Sojenje v zadevi Teš 6: Generatorja niso popravili, saj bi padli prihodki

Gospodarstvo 14. Okt 202215:33 0 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje v zadevi Teš 6. Med drugim so bili zaslišani Tanja Holešek in Bojana Vlahović iz komerciale Termoelektrarne Šoštanj (Teš) ter upokojeni elektroinženir Ivan Iveta. Predstavili so pripravo pogodbe za dobavo merilne tehnike v letu 2007, ki je bila po mnenju tožilstva sporna.

Kot je povedala priča Tanja Holešek, je bila omenjena pogodba pripravljena skladno s predpisi. Osebno je kot pravnica sodelovala pri pripravi osnutka pogodbe. Bojana Vlahović pa je kot magistrica ekonomije sodelovala pri nabavi merilnih aparatov. Na podlagi informacij o podjetju Sol Intercontinental, ki je dobilo merilno tehniko, je sestavila osnutek pogodbe za nakup opreme, ki je potem še v pregled vodji komercialne službe Teša.

Upokojeni elektroinženir Ivan Iveta je dejal, da je ob nabavi merilne tehnike delal v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE), katerega del je bil tudi Teš. Po njegovih besedah so pri letnem remontu bloka Teš 5 odkrili napake pri izolaciji generatorja. Siemens, ki je dobavil ta generator, je Tešu in HSE predlagal, da se generator odpelje na popravilo. S tem pa se niso strinjali v Tešu in HSE, saj bi se v tem primeru močno zmanjšala proizvodnja električne energije, posledično pa bi prihodki padli za polovico.

Zato je Iveta na enem od tehničnih sestankov v HSE predlagal, da v generator bloka 5 vgradijo merilne naprave, ki bi 24 ur dnevno preverjale delovanja generatorja. Povedal je, da takrat v Sloveniji takšnih merilnikov ni nihče izdeloval. Ni pa znal pojasniti, kako so postopki za nabavo merilne tehnike potekali naprej in zakaj je bilo izbrano prav podjetje Sol Intercontinental.

Sojenje v zadevi Teš 6 so sicer zaradi ekonomičnosti in zato, da vsem obtoženim ne bi bilo treba hoditi na vse obravnave, razdelili na tri sklope. Trenutno tako obravnavajo posel z merilniki, nato bo od sredine oktobra na vrsti obnova Teša 5, december in januar pa bodo posvetili investiciji v šesti blok elektrarne.

Obtožnica sicer prvoobtoženemu nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim očita po mnenju tožilstva sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje meritev za peti blok, ki sta bila po mnenju tožilstva nepotrebna. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega in gradnjo šestega bloka Teša. Investicijo v gradnjo šestega bloka (Teš 6), katere vrednost se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov pozneje povzpela na 1,4 milijarde evrov, pa naj bi Rotnik peljal tako, da je bil za posel izbran Alstom, iz njega pa izločen drugi ponudnik Siemens.

Krivdo je doslej priznal le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče mu je nato na naroku 3. oktobra naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni v državni proračun in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov. Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu lani izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega pa bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve in 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oz. 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!