Miha Šalehar v N1 podkastu: Slovo je bilo težko, a včasih je treba oditi

Podkast 14. Okt 202212:51 4 komentarji

Miha Šalehar, legendarni voditelj na Valu 202, v N1 podkastu o svoji odpovedi, preteklosti, delu, življenju, naši družbi in družbenih medijih, o staranju in odraščanju ... v krizi srednjih let.

Miha Šalehar
Denis Sadiković/N1

Miha Šalehar je nedavno, po dveh desetletjih na RTV Slovenija, zapustil Val 202. Njegov odhod je sprožil pravi vihar na Twitterju, številni oboževalci in oboževalke, poslušalci in poslušalke so obžalovali njegovo odločitev in se poslavljali od njegovega glasu, ki je bil toliko let njihov spremljevalec z radijskih valov. V N1 podkastu Šalehar pojasnjuje svojo odločitev in razloži, kaj bo počel v nadaljevanju … “Kam grem, ne vem,” pravi, a vsekakor si je pustil prostor za nove stvari, da se sploh zgodijo. “Slovo je bilo kar težko,” razlaga. A rekel si je: “Mihi, premlada sva, da bi se takole upokojevala.”

Kako komentira tvit nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ob njegovem radijskem slovesu? Med drugim Šalehar pravi: “Rad ga imam.” Zakaj, izveste v podkastu. So pa Šaleharja zaradi njegovega dela zmerjali tako že z “levim” kot “desnim”.

Videospotnice, Studio City, Aritmija, Toplovod, Spetek, Latrina, Neboloze, Forum 69 … gledalci in gledalke v Sloveniji ga poznajo po teh oddajah, nekateri tudi po glasbenem udejstvovanju na začetku kariere. Danes pravi, da je z Latrino res dobro napovedal prihodnost.

V N1 podkastu je med drugim izrazil podporo novinarskim kolegom na TV Slovenija. “Imam dovolj notranjih informacij, da lahko zastavim svojo besedo za to, da povem, da se to res dogaja.” Kako pa vidi vlogo in prihodnost javne RTV? Tudi o tem govori v slabo uro dolgem pogovoru za N1. Z njim se je pogovarjala urednica rubrike Poglobljeno na N1 in voditeljica N1 podkasta Suzana Lovec.

“Vsi bi radi izpadli fajn in vsi bi radi bili sprejeti, ljubljeni in slišani,” pravi Šalehar, ko beseda nanese na krizo srednjih let, s katero razčiščuje v svoji knjigi. Pogovor se nadaljuje z razmislekom o diktatu “ugajati”, stvareh, ki jih delamo zaradi pričakovanj drugih … “Še vedno se iščem, in to se mi zdi privilegij.” Zelo dobro pa zdaj ve, česa več ne bi počel v življenju.

Kakšen je njegov pogled na družbo in kako se spreminja družba? In kako se spreminja njegov pogled nanjo? S Suzano Lovec v podkastu govorita tudi o družbenih omrežjih, “rumenih” medijih, o influencerjih, pa o tem, kaj dandanes poganja našo družbo. Kaj v ustroju družbe moti Šaleharja in, ja, kako bi spreminjal svet?

“Ne spodobi se biti poražen, če je bil svet ustvarjen le zate,” je zapisal Miha Šalehar. In tudi o tem govori v podkastu. Staranje, odraščanje, napake, ki jih delamo, in se iz njih učimo. Pa o otrocih, o tem, da je starševstvo še marsikaj več kot le konstantne instagram podobe sreče. “Te puhlice, da so otroci naši najboljši učitelji … Samo tega ne veš, kaj te bodo naučili v eni od etap življenja. Med drugim te lahko naučijo usklajevati svoja lastna pričakovanja in podobne stvari.”

V N1 podkastu tudi o vsem drugem, med drugim o odnosih, ločitvah, pa o stereotipih in predsodkih ter o sarkazmu in cinizmu. Kaj se skriva za njima?

Podkast lahko poslušate v tonskem posnetku ob koncu strani ali ga gledate v videu na vrhu članka, v zakulisju snemanja podkasta je nastalo tudi nekaj fotografij.

Suzana Lovec, Miha Šalehar, podkast
Denis Sadiković/N1
Suzana Lovec, Miha Šalehar, podkast
Denis Sadiković/N1
Suzana Lovec, Miha Šalehar, podkast
Denis Sadiković/N1
šalehar
Denis Sadiković/N1

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje